2012-03-29
17:56:46

Bilder från Hälsinglandtrippen
Här kommer ett par bilder från den senaste trippen till Hälsingland, som jag har dröjt lite med att lägga ut pga tidsbrist..


Är man bästisar så delar man på allt! ;)


Vilken norrlandskänsla...!


- Hallå, kan jag oxå komma upp?


Ingen ville halka, så man går där det är minst halt...

2012-03-25
18:34:50

Bild från gårdagens promenad med gänget

- Buar Ester åt någon...!?

2012-03-24
19:30:33

2x långprommisar
Imorse var det promenaddejt med Nessie, Boogie och Ida tillsammans med respektive matte/husse. Vid en udde vid Dammsjön stannade vi och tog fika i det fina vädret. Gräsänderna och kanadagässen höll oss sällskap, dock vågade de inte gå iland.. ;) Hundarna blev bjudna på lite tugg och även morötter. Långnäsarna älskade morötterna och de åt snabbt upp dem medan Ester naggade lite på sin och spottade ut bitarna, och var lagom förtjust i den trista saken... Lekte sedan med den, men några bitar slank dock ner.
Senare på eftermiddagen tog vi två en långtur runt Erstavik och pendlade mellan att powerwalka och gå i vanligt tempo. Totalt blev det 9 km promenad i behaglig temperatur. Strax innan slottet fick jag syn på en spillkråka på en torrakan bit ifrån oss. Jag greppade en liten pinne och började knacka med den på ett annat träd och såg hur spillkråkan rörde på sitt huvud och lyssnade på en annan okänd "hackspett". Dock tröttnade den efter en stund av den falska "sången" och flög iväg.

Mitt på stora fälten såg vi varfågeln, som har varit där under hela vintern. Arten brukar inte häcka här, utan övervintrar bara ibland. Vid närliggande dike fick jag även syn på årets första tussilagon! Bredvid viltvattnet betade några grågäss tillsammans med dovhjorten och bland dem kunde vi finna några tofsvipor och dubbeltrastar. Vi hann komma hem innan det blev mörkt - och från och med imorgon blir det en timme längre kvällsljus då vi ställer om klockan till sommartid. Det vill säga att klockan 02 blir 03.


2012-03-22
20:44:31

Blåsippor
Tog idag en långprommis med Ester ute i Erstavik efter skolan på eftermiddagen. Hela dagen har det varit molnfritt men framåt eftermiddagen kom tunna molnslöjor och skugglade hela landskapet... Äsch, ganska bra fotoljus hade jag ändå och kunde knäppa årets första blombilder med makroobjektivet.
Första ejdrar har också anlänt till Erstavik, och ett tiotals kunde jag finna vid Hotellviken när vi stannade vid där på vägen hem. 2012-03-21
17:38:13

Årets varmaste dag hittils

Upp emot +15 klättrade tempometern idag i skuggan, och direkt i solen var det flera tiotals grader, härligt! När jag var på väg hem från universitetet fladdrade en nässelfjäril förbi mig - vååår! ♥! På eftermiddagen tog vi en promenadtur på "vår" favorit skogsrunda förbi sjöarna och sedan utmed Erstavik tillsammans med Ida och hennes husse. På solsidan (alltså inte Solsidan som inte ligger så långt därifrån) intill stranden såg jag något fint i vitögat - och där var flera blåsippor i full blom!!! Efter blåsippor kommer vitsippor, och jag älskar att gå i en lund där vitsipporna står i full blom - och det är inte långt kvar dit!

Med våren kommer också huggormar, fästingar och andra sommarplågor... Idas husse berättade att när de var ute med Boogie, Nessie och deras matte för ett par dagar sedan - stod Boogie öga och öga med en nyvaken huggorm... Som tur kom ingen till skada.
Jag är inte alls rädd för ormar, spindlar osv. men avskyr att de ibland skrämmer ihjäl en när de kanske plötsligt ligger där dit man tänker placera sin fot. Rädd blir jag dock när jag har hundar med mig, vill bara att de inte skall bli bitna...


2012-03-20
20:26:28

Beach 2012?

Nä, inte precis, har omformulerat meningen lite - det får istället bli Mountain 2012! Ester och jag håller på och tränar och bygger upp våra fys, styrka och kondis till sommarens aktiviteter. Det blir en omväxlande vår och sommar, har flera spännande saker på G. Hääärligt!

Förresten, idag är det vårdagsjämning och exakt kl 06:24 imorse var natten lika lång som dagen!


2012-03-19
21:28:28

Lydnadsträning
I lördags tränade vi om tre personer + våra hundar för en inhyrd toppinstruktör. Vi fick massor med bra tips och råd om hur vi skall vidareutveckla inom 2:an och Högres momenten - och träningssuget har också tagit ett stort kliv framåt!
Vad som vi har lyckats med sedan ifjol är att förbättra Esters attityd och motivation - och det visade hon tydligt, och med pondus i lördags! En av träningskamraterna (vår lydnadscoach) som följt oss i vår träning sedan Ester var kring åren. Hon var imponerad över hur enorm skillnaden var - och hon sa också att Ester aldrig har arbetat sååå bra som i lördags! *Stolt matte!*

Hon var på underbart humör och mellan träningspassen satt vi och jag lät henne ha det tråkigt, så att hon var extra peppad inför varje pass. Hon brukar ibland ha "boll-dag", då hon endast vill ha sin boll som belöning, och ibland "godis-dag" och även "bådadera-dag", och i lördags var det 100% bolldag... Hon gjorde precis allt för att få sin boll, vilket jag tog till stor användning. Töjde även ut hennes tålamod så att hon skulle få arbeta ännu mer, längre och korrekt för att få bollen. Inga genvägar tilläts, dvs. om hon skulle göra det halvbra eller slarvade lite - då fick hon helt enkelt ingen boll.
De två andra tränade inför 2:an+appellen och 3:an, så vi alla låg på ungefär samma nivå.

I söndags kom min systerson + sin flock och hälsade på. Han har börjat gå, och det var första gången vi såg honom gå på egen hand. När han just kom ut från bilen stod han som en förstenad statyn och Ester ville bryta isen lite, så hon gick lugnt fram till honom och gav honom en stor och blöt puss - så att han tappade balansen... Inte så lätt att vara så liten och vara i samma höjd som en pussglad boxer... ;)

2012-03-15
07:52:11

Härliga Hälsingland
Under tiden bloggen stått stilla har vi varit på resande fot till det härliga Hälsingland (nåja, hela Sverige är härligt, på sina sätt!). Skönt att vara helt urkopplad, ingen fungerande mobiltäckning eller internet - man är alltför mycket uppkopplade i dagens samhälle, där man kanske måste kolla i sitt mail varje 15:e minut eller facebooka om precis allt "är på Gamla stan", "äter en pizza!", "är inne i provrummet, vad tycks?" och "God natt!"...

Stället där vi bodde fanns snö, dit solen inte nådde och första dagen kunde jag ta säsongens sista skidtur tillsammans med doggarna. Snön var cirka 30cm i skuggan, men där solen sken var det barmark och i närliggande by där det är färre skog och mer åker var det nästan helt snöfritt. I två dagar på raken gick vi runt  två stora sjöar, som tog cirka fyra timmar. Den första dagen var det +6 så vi pulsade genom snön den första halvan av sträckan, men den andra hälft bestod av plogade skogsvägar. Samma kväll regnade det och övergick sedan till snö och temperaturen föll lite - vilket gjorde snön stenhård till nästa dag. Samma sträcka som vi pulsade igenom dagen innan kunde vi lätt gå ovanpå och bespara kraften. =)
Vi såg flera älgspår, lite överallt samt deras "chokladbullar" som ligger lite här och där och skogarna runtomkring hade också lite skägglav, som jag älskade. De gjorde att vildmarken kändes ännu mer vildare...

Tog igår en lång eftermiddagspromenad runt Erstavik och dit har säsongens första vårfåglar anlänt, bl.a. flera tofsvipor och starar. Isen som vi åkte på förra veckan är helt obrukbar nu, helt rutten och fullt med råkar. Isläget kan förändras snabbt, så man måste ha stor respekt för den.


2012-03-08
22:09:05

5 timmars strövande
Gick hemifrån 09:35 och kom hem exakt 14:35, trötta och hungriga efter att ha strövat omkring och bara njutit av naturen. Vi tre (alltså Alfons, Ester och jag) gick en ny "runda" rakt in i skogen och följde bara riktningen dit näsan pekade (plus efter gps:en till olika platser vi ville nudda vid). Det var ödsligt och tomt på folk och andra hundar, vilket var skönt - för då var det bara vi och naturen.
Vid några ställen mitt i skogen fick vi syn på flera jättelika älgspår och några ev. vildsvinspår utöver alla rådjurspår. I början av promenaden, medan jag väntade på att gps:en skulle lokaliseras av satelliter fick jag syn på en ringduva uppe i ett högt träd- alltså min första i år, och det var ytterligare vårtecken!


Ringduva där uppe till vänster!


Drickepaus i en "söndertrampad" istäckt pöl


Storskog av vitmossa, i grodperspektiv


Jättelik myrstack, med spår efter gröngöling eller spillkråka.


Grå renlav


Pors - de luktar ju ganska kraftigt, men hur upplever hundar det?

Bästisar - är man bästisar så delar man på allt!
Fotat igenom en isbit


Turturduvorna - isens konstinens förvrängde bilden lite...


Paus tillsammans med mina två ♥. De kom och satt bredvid mig så fort jag satte mig.


Älgspår,mkt  större än min hand


Säsongens första - eller sista lingon? Frystorkade sådana... ;)


De var rejäla färgklickar i det till synes gråa området i ett kalhygge.


Matrester från någon hungrig hackspett...


Drog en stor gren, till doggarnas stora glädje! :)

2012-03-08
16:43:12

Earth Hour - 31 mars 2012, 20:30-21:30


Vi har alltid deltagit sedan Earth Hour "grundades". I år kommer vi givetvis att delta - det är mysigt att tända levande ljus och mysa med familjen.

2012-03-08
08:19:25

Världens bästa och goaste välkomstkommitté
Varje morgon kommer en - och nu två - glada boxrar och väcker en med sitt speciella sätt, som är mysigare att vakna upp så än att bli det av en väckarklocka. De står och viftar våldsamt bredvid sängen, som en "förvarning" och sedan brukar de lägga sina huvud på sängkanten och leta sig fram mot mig. Ester brukar också lägga sina framtassar på sängen och lägga sig halvt på sidan och brottas på mig. Samtidigt kan hon också gnida sitt huvud mot täcket och utdela många blöta pussar på ett härligt sätt. Alfons har också börjat imitera Esters beteende, bl.a. gör han likadant, men är mest inriktat mot huvudet.

Varje gång jag kommit innanför ytterdörren, även om jag kanske bara hämtat posten eller kastat sop, är det boxersalsa-uppvisning, där svansarna viftas så våldsamt det bara går och de dansar fram till en. Det kan de hålla på i flera minuter, och vad som är Esters specialist är att dansa boxersalsa och samtidigt slicka sig jättestort om munnen - och det flera gånger. Ibland tar hon med någon sak och vill visa upp för oss, allt från sitt tuggben till någon vante eller liknande.

Nu skall frukosten käkas opp och sen blir det en härlig långprommis i storskogen tillsammans med mina kära.Januari 2012

2012-03-06
19:44:26

Som en dröm...

Den här veckan som hunnit gå har vi hunnit ta flera mysiga promenader, igår tillsammans med Boogie & Nessie och idag med Ida. Senare på eftermiddagen åkte vi till Älgö och Skogsö och "scannade" av läget, det vill säga fågellivet vid dessa råkar. Vid Älgö fick vi syn på en salskrake bland hundratals andra fåglar, liksom en sångsvanfamilj från Erstavik. Vid Skogsö/Stäket var det mycket färre fåglar, men två majestätiska havsörnar satt bredvid varandra på isen. De var för långt borta, även med tubens 60x förstoring, för att kunna upptäcka om de kanske bar på någon färgring.

Framåt fyrasnåret kunde vi inte bärga oss, utan packade ryggsäckarna med torra kläder i täta påsar, tog på oss varma kläder, pjäxor, ispikar, stavar och begav oss ut till Erstavik (med bra säkerhetsutrustningar för eventuella plurringar). Flera som åkt där har berättat hur fantastisk isen var - vilket vi inte ville missa!
Vi startade vid Erstavik kvarn och fortsatte utåt mot Solsidans ände, men där var det lite för bred råk, och på andra sidan "ån" var det folktomt så vi fick vända oss tillbaka och åkte nästan ända in mot Erstavikens spets, mittemot slottet. Då höll solen på att gå ner, så vi fick vända tillbaka och avsluta skridskoturen. Det var fantastiskt fin is, närmare land var det lite sämre och lite mer ojämnare, men mitt på den var det nästan slät och blank. Dock inte svartis, för det har varit mycket snö när isen höll på att bildas tidigare i vintras. Ester fick stanna hemma, för det var för stor skaderisk i så fall hon kanske skulle halka och göra sig illa - då isen var slät och blank med noll greppchans.

2012-03-05
20:31:34

Lite vårbild...


April 2009


2012-03-02
20:51:59

Bland hönsen + fakta om skräp
De senaste två veckorna jobbade jag med hönsen på Tovetorps forskningsstation. Vi studerade hönsens dominans och hierarkisystem samt vilka egenskaper som ligger bakom alla dessa rangordningar m.fl. Hönsen är rätt trevliga djur, de följer gärna efter en - speciellt när man kommer in i inhägnaden med en påse med ris. Här kommer ett litet filmklipp som jag tog för ett par dagar sedan - i hönsens perspektiv. I området fanns också sociala dovhjortar, och när jag tog en promenad i närheten av inhägnaden kom en och gick bredvid mig flera hundra meter. Det var två fina veckor på Tovetorp, med mycket naturupplevelser - allt från viltsvin och dovhjortar till bäver, mesar och nyvakna röda skogsmyror.Idag på eftermiddagen, efter när jag kommit hem från Tovetorp tog jag en härlig promenad i skogen tillsammans med Ester. Vid ett vackert ställe i skogen, där hasselträden växte på en sluttning ner mot sjön fann jag en trasig uppblåsbar liggunderlägg. Varför skall folk bara slänga sina saker som de ville bli av - istället för att bära med den till närmaste soptunna. Allt från fimpa, godispåse till tomflaska och... you name it. Det gjorde mig arg, och jag tänkte inte bara gå därifrån, utan tog med den och slängde i den närmaste soptunna, några km bort... Som naturvårdsverket säger - Håll Naturen Ren!
Jag har hemma en broschyr jag tog när vi var på en fransk marina. Där stod det hur lång tid saker man slängde i naturen behöver för att bryta ner (finns även på Håll Sverige Rent:s hemsida http://www.hsr.se/sa/node.asp?node=2408) Någon typ av plast eller metall tar det flera hundratusentals år för att brytas ner. Värt att tänka på innan man gör av med sitt skräp.

  • Det kan ta upp till 5 år för naturen att bryta ned en fimp.
  • Det tar 200–500 år för naturen att bryta ned en ölburk i aluminium.
  • Skärsår är en av de vanligaste olyckshändelser hundar råkar ut för.
  • Ett par tusen svenska kor dör varje år för att har ätit något vasst, ofta skräp som har hamnat i deras mat.
  • Hundratusentals sjöfåglar och marina däggdjur dör varje år för att de ätit skräp eller fastnat i det och drunknat.


  • Nog om det - nu ser jag fram emot flera härliga lediga dagar, det ska bli mycket hundaktiviteter och en tur norrut.