2012-09-30
21:54:40

Trippelträning
Det blev som sagt både spår, sök och lydnad för oss i helgen. Igår körde vi tävlingmässigt sök med tre figuranter utlagda i 100m sträcka, varav 1 heldold i en flyttkartong med militärnät över och 2 under kamo-filt. Ester fick 9 skick, där jag egentligen planerat 8 men eftersom hon gjorde en för grund slag (sprang inte framåt tillräcklingt långt) så jag sände henne dit hon inte har avsökt och det gick bra. Efter dess var hon rätt trött, där den kuperade och mossiga rutan sög musten ur henne. Vi var fyra som kom till träningen, med fyra olika bruksraser: schäfer (Tjh PH), dobermann, groenendael och en boxer.
 
Därefter blev det ännu en träning till, tillsammans med Emmy&Lyra och Lyras lilla kusin Vera på Värmdö BK. Vi körde lite saktagående, ruta, fritt följd och budföring. I närheten av appellplanen small det på skjutbana, vilket hundarna inte visade någon reaktion för. Två längre spår har vi också hunnit med i helgen, så det var en bra träningshelg.
 

2012-09-28
20:50:00

Boxerfnatt & klurigt spår
Idag på em. la jag ut ett ca 700m klurigt spår till Ester, med spårupptag, flera rät- och spetsvinklar, 8 pinnar (varav 3 naturpinnar), 1 slut och spåret gick igenom olika underlag. Medan spåret fick ligga tog vi en promenad vid Erstavik. Som vanligt så är Ester sjövild när vi går på stranden, och idag blev hon filmad.
 
 
Efter promenaden var det dags för henne att spåra. Spårupptaget gick kanon, spårade i spårkärnan, löste vinklarna jättebra och gick igenom granbestånden för att följa spåret och tog ingen omväg runt. Missade 2 pinnar av totalt 9. Vid ett ställe gick spåret rakt igenom ett ganska stort träsk, med ca 20cm djupt vatten. Hon spårade fram till träsket, sniffade lite på mossen intill vattenbrynet och sen på vattnet, som om hon tänkte "ja, spåret går här" och vadade igenom träsket exakt där spåret var!
Det finns flera folk, speciellt de med långnosarna (ja, kanske framförallt gamla bruksrävar som har tex. schäfrar) tror inte att boxrar kan spåra pga. sina korta nosar - men där fick ni tji!
 
Hon spårade helt makalöst bra idag med tanke på terrängskiften, korsade även flera stigar mm. så jag är väldigt nöjd! Imorgon väntar en rolig dag med trippelträning i tre olika områden: sök, spår och lydnad. Kul ska det bli!

2012-09-26
22:35:00

Lydnad & spår
Idag har det varit grått och trist väder under hela förmiddagen, men regnvädret gjorde en paus på em. och samtidigt var vi på Väsby BK tillsammans med Mona & Blackie och körde både lydnad och spår. På tal om tur! Blackie fick ett klurigt spår i hasselskogen med några rätvinklar. Ester fick ett ca 300-400m långt ängsspår med flera spetsvinklar.
Medan spåren låg och svalnades körde vi saktagående, fritt följd och platsliggning på appellplanen. Esters saktagående börjar arta sig rätt bra nu efter ett fåtal repetitioner, så jag ökar sakta men säkert på avståndet - att hon får gå längre sträckor (korrekt!) innan hon får sin belöning.
 
Jag började också använda en slags "vilohandduk", som hon skall sitta/ligga på när hon inte tränar. Syftet tänker jag att hon skulle ha handduken som sitt "bo" eller sin bas som hon håller till när jag hjälper ett annat ekipage eller när vi tar en paus. Det funkade bra idag, ett par ggr fick jag påminna henne att stanna kvar i boet.
 
Fria följdet har blivit mycket bättre på sistone, och framförallt med Esters attityd. Nu har jag ställt högre krav på henne, som hon svarade på bra. Nu är det skitroligt att träna med henne, hon är så och vill göra sitt bästa. Tävlingen på Nacka BK för ett tag sen är nu helt bortglömd, och vi har vänt upp på allt och inspekterat det som inte gått bra. Det verkar ge resultat nu, och det glädjer mig mycket!
 
När det sedan var dags att spåra fick jag följa Mona & Blackie på deras spår (som vi lagt ut åt varandra). Spåret var lite klurigt, då området var väldigt snårigt och jag valde att inte hoppa över den ganska breda och djupa ån... Vid ett ställe gick spåret igenom en vägg av snåriga växter, och det var ett nyttigt tänkande för Blackie - några gånger vände hon på sig som om hon ville säga "Men matte, det kan väl inte stämma!? Spåret försvann in i risen, inte skall vi väl gå igenom!?" men till slut förstod hon och travade igenom djungeln med sin matte släpande bakom sig... ;)
Och fasen vad det finns läskiga saker gömda i skogen bakom klubbstugan! En helt övergiven dass, ett stort stålbur (såg ut som någon fängelsebur/tortyrbur mitt i skogen...) osv.. inte vill man gå runt där på nattetid! *Hua*!
 
Och Esters spår då?
Hon hade bra spårpåsläpp och spårade 98% av tiden i spårkärnan, korsade mittstigen flera ggr som blivit "förorenad" av några förbipasserade människor, men den brydde hon sig inte om. De första spetsvinklarna rundade hon lite i spetsen, men sedan tog hon dom väldigt fint, den sista klockrent. Hoppade över godisburken mitt på spåret, pinnen missade hon (?) och ville fortsätta påra trots att hon kommit fram till slutet. Hon arbetade på väldigt bra, spårade lugnt, metodiskt och noggrannt. Nöjd!

2012-09-23
15:21:00

Spårhelg
Det blev en helg i hundens tecken, med stor vikt på bruksdelen. Igår träffade vi vår spårgrupp, som Emmy skapat på Facebook (Personspår i Stockholm). På gruppens första spårträff kom en bostonterrier, en lagotto samt två boxrar (Lyra och Ester). Emmy la ett skogsspår åt oss och jag la ett ängsspår (150x50x150m) på en relativt nyslagen åker. Medan spåren låg och "svalnades" körde vi uppletande, och det var introduktion för tre i gruppen. Ester fick vara "provhund" och fick fyra föremål utlagda. Jag bröt efter när hon hämtat in det tredje föremålet, för hon började tappa farten och jag ville inte att det skulle vara dåligt när hon letar efter det fjärde.
 
Man skall våga avbryta när det fortfarande går bra! Det har jag fått höra flera gånger, och det håller jag med om.
 
När det var dags att spåra gjorde hon bra spårupptag (hade inte spårpåsläpp, utan gick rakt mot spåret och hon fick sniffa upp spåret. och sedan rullade det på. I bakgrunden small det till ordentligt, då det var skjutning på skjutbana ca 150m ifrån oss. Noll reaktion från Ester.
Efter den andra pinnen började hon få problem, det var tydligen flera svampplockare som gått kors och tvärs överallt (flera sådana typer rörde sig i skogen denna dag..) och Ester kämpade på så gott hon bara kunde. Följde ibland ett annat spår men avbröt när hon insåg att det var ett fel spår, gick tillbaka, letade, fann osv.. och den tredje och fjärde pinnen trillade in. Och så kom vi till slut fram till spårslutet. Totalt var sex pinnar utlagda, och hon missade en. Efter spårningen fick hon köra lite boxerrace med kompisen Lyra.
 
Idag var vi på SSBK och hejade fram Martina & Lisa som debuterade trean, men tyvärr räckte det inte riktigt idag - men de hade det i alla fall kul. Medan vi väntade på prisutdelningen hjälpte Martina oss med kommenderingen i lydnaden, och det gick mkt bra. Fria följdet gick bra, bara sega sättande vid halt, men Ester hade jättebra attityd. Nöjd!
Efter prisutdelningen åkte vi till spårskogen för att ta ett långt spår som jag lagt ut tre timmar tidigare. Spårupptaget gick kanon, sen rullade det på bara. Två naturpinnar la jag även ut, och de markerade Ester, även resterande, utom en. Spåret la jag ut i ett tufft terräng med en massa vegetationskiftningar: ljung, mossa, granskog, tallskog, kärr, berg osv och vinklarna bestod av både rät- och spetsvinklar.. och Ester arbetade på jättebra. Nu går hon inte att väckas, så trött är hon!
 
 

Bilden togs ifjol på Utö


Belöning!

2012-09-17
21:10:57

Underbart!
 
Livet med en boxer är aldrigt tråkigt!

2012-09-17
16:59:52

Hittade den här...

på Lidingö BK:s hemsida. Närmast bilden Salta och lite längre bort ligger Ester. Roligt med två boxrar i samma klass, vilket det inte händer så ofta.

2012-09-16
19:14:41

Rapporthund
Idag hann vi masta av vår segelbåt, och det är alltid av blandade känslor. Sommaren är slut, och därmed seglingssäsong, men skönt att ha gjort det klart så vi inte behöver stressa med det innan det är dags för torrsättning. Ester var givetvis med, och lallade runt med sin boll. Avmastningen gick snabbt och smidigt till, vår mast är lite mer komplicerad än andra "vanliga" master eftersom den har stegar vid varje sida - vilket är lämpligt för långfärdsseglingar. Vi har ju seglat runt i Europa, Medelhavet och Svarta havet 2003-2008, och med de andra ägarna har de seglat med vår båt ända över Atlanten till Västindien tur och retur.
 
Efter när vi jobbat klart med båten drog vi till skogen för att plocka svamp, fick Ester fick ha sin tjänsteväst och rapporthalsband på sig. När mamma och jag ville ha kontakt med varandra, till exempel för att fråga hur läget var, eller kalla hit den andra, eller liknande, så skrev vi ett meddelande och stoppade i rapportrullen och skickade iväg Ester. Det fungerade väldigt bra, Ester stannade i omedelbar närhet till den andra om hon har blivit ivägskickad med ett meddelande. Rullen lät vi hänga under halsen om den var tom på meddelande, och flytta upp på nacken om den innehåller något. Fiffigt, va!
Vi fick med oss gott om byte hem, både gulisar, trattisar, röda- och svarta trumpetarsvampar. Gissa vad Ester har för sig nu... Zzzz...
 
Förresten, så har hennes syssling och lek-/träningskompis Lisa blivit godkänd i Lägre klass spår idag, och de var inte ensamma om det, flera fick fina tävlingsresultat under helgen - allt från godkända/1:a pris/CK till certpoäng och uppflyttade till elitspår. Gött!

2012-09-15
19:10:00

Tävling & boxerrace
Vi var ute och tävlade tvåan idag, men det räckte inte riktigt hela vägen. Förra tävlingen tyckte jag att samarbetet och attityden mellan oss två var sisådär, så jag tänkte idag se till att vända på det och se till att det skall vara ROLIGT för oss båda (speciellt för Ester) att tävla.
 
Platsliggningen, det var lite rörigt i gruppen, men Ester låg kvar hela tiden och betyget blev 9,5 (ljud). Fritt följd var katastrofat, antagligen den sämsta vi gjort hittills, så jag tycker betyget var rättvist: 0 (mycket lös position, okoncentrerad och hjälper). Som jag redan sagt förut, så får vi fortsätta träna på det. Och försöka träna tävlingsmässigt så mycket det går.
Platsläggande: 5,5 (slarvig framförande, sent läggande, slarvigt avslut). Inkallningen blev en 9:a (slarvigt avslut) och rutan en klockren 10:a. Mellan momenten uppmuntrade jag henne och hon blev heeelt crazy: hoppade högt i luften, gjorde piruetter, bet i mina skor och tröjärmen - och hennes härliga attityd belönade jag. Det skall ju vara roligt att tävla!
Apporteringen 8,5 (lek) - hon sprang som en toker, missade apporten, tvärvände, apporterade den men fick ta nytt grepp och sen sprang tillbaka till mig. Jättenöjd! Hoppet klockrent 10:a och fjärrdirigeringen 5,5 (missar två växlingar, extra hjälper). Vid en av läggande fångade något hennes uppmärksamhet bakom henne, så jag väntade med att ge henne sittkommando tills hon tittade på mig... Och helheten hamnade på 8 (väl mycket uppmuntran mellan moment)... ;)
 
Det blev 147,5p, 2:a pris och 5/11. Jag är nöjd även om det inte blev 1:a pris, vi hade det roligt ändå - och det var ju huvudsakligen.
I samma klass tävlade även Salta, en annan härlig boxer. Hon hade jättehärlig attityd och tog extra omvägar vid några momenten, tex. vid inkallningen. När hussen ropade på henne sprang hon först långt ut till höger, rundade människorna där, sprang långt västerut, vände där och sen rakt tillbaka till hussen och satte sig blixtsnabbt på rätt position... Hon var underbar hon!
Efter prisutdelningen fick Salta och Ester köra boxerrace på en närliggande äng, vilket de två uppskattade högt. Lika barn leka bäst, och de två var väldigt lika till sinne - och även utseende (men kanske inte färg och teckning). Nu ligger Ester helt utslagen i sin bädd...

2012-09-14
15:15:00

♥ Du och jag! ♥
Gu' vad jag älskar Ester!!
Varje gång jag kommer hem är hon väldigt glad, viftar våldsamt på svansen och kroppen nästan gör vågrörelser, ibland nästan så våldsamt att den riskeras gå av i mitten. ;) Även om jag bara hämtar posten eller kastar sop blir hon lika glad varje gång... När vi sitter och myser så sitter hon tätt bredvid mig, och delar också på saccosäcken när vi sitter och tittar på teve.
Igår tog jag mitt EFR-cert (ett steg i min dykutbildning, man måste ha genomgått EFR-kurs innan jag kan göra min Rescue Diver-kurs - som är en fysiskt krävande men rolig och nyttig kurs!) och innan dess tittade solen fram, så jag plockade fram liggunderlägg, kudde, filt och fårskinn och satte under björken - naturligtvis med Ester tätt vid min sida och pluggade.
 
Nej, nu måste jag gå och pussa på henne! ♥
 2012-09-02
20:01:00

Sök x2 idag
Idag har vi lyckats få ihop två sökpass, det första lurade vi med oss tre vänner (inkl. en duktig 7-åring som Ester älskar) samt mina föräldrar. De fick gömma sig på olika ställen och jag studerade hur Ester gjorde när hon skulle markera med sin rulle, eftersom vi introducerade fastrulle ganska nyligen. Det visade sig inte vara något problem, då hon greppade den målmedvetet när hon funnit figgen (på 0-1m avstånd) och sen var det racer tillbaka till mig. ;) Efter påvisning fick hon belöningen, och det var så fint att se Ester vänta på korvbitar från sjuåringen, att en slembubbla bara växte från ena mungipa på henne...
 
Det andra passet gjorde vi med vårt sökgäng och Ester fick 10 skick, varav 3 tomma. Hon skötte sig bra med markeringarna, och även tomslagen, men där behöver vi träna lite mer på djupet, att hon skulle springa ända fram till kanten, eller så långt ut som möjligt och sen U-sväng. Ja, väldigt nöjd med dagens sökträningarna är jag! Ester också, just nu ligger hon och sover stenhårt...