2011-04-25
20:08:58

Tålamodig barnflicka
Idag på eftermiddagen hälsade vi på Kicki, Nessie & Stella - Stella är nu ca 8,5 veckor gammal. Så fort vi kom innanför deras tomt blev de vuxna hundarna glada - men sen visade Nessie att hon var en mamma, så Ester inte fick vara dum mot hennes valp.
Jag är snart klar med boken "Mannen som lever med vargar" - och sett många likadana beteende som Shaun Ellis berättade om vargvalpar. Ett mest hapnädsväckande beteende var när Kickis man kom innanför dörren bakom oss skällde Nessie och Ester lite vaktskall - och Stella for som en raket iväg till deras sovrum (hundarnas lya) och gömde sig under sängen. Det är likadant med vargar - vargvalparna gömmer sig i speciella grävda hålor när någon flockmedlem skäller varningsskall. Stella kom fram efter en liten stund då hon hörde att det var hennes egen flockmedlem som kom hem.
Ester var underbar mot Stella - hon visade stor tålamod och lät Stella inspektera hela henne. Hon var extra fascinerad av Esters öron och framförallt tungan. Nessie flämtar nästan aldrig med tungan ute, så det var något nytt för Stella. =)
På kvällen var det skotträning på NBK där vi körde platsliggning + budföring med skott - även fritt följd, kryp och framförgående.2011-04-24
23:08:31

Ett av våra paradisställen
Ester och jag har varit på Ottenby, längst ner på Öland i några dagar nu. Dagligen klev vi upp 04:30, kom till udden ca 05:30, skådade fåglar till 11-tiden och sedan siesta när värmedallret gjorde sig påmind för mycket fram till 15-tiden. Därefter var det skådning fram till middagen, dvs. 19-tiden. Efter dess är det bara en kort runda och sen sängdags.
Vad innebär skådningen? Jo, att man letar efter fåglar, art-/kön-/ålderbestämmer dem och det gör man genom att titta ut mot havet vid vindskyddet på udden - letar efter småfåglar bland träden och snåren - vandrar långa sträckor och bara njuter av naturen.
Dagligen cyklade eller vandrade vi några mil och har upplevt många trevliga saker. Jag har varit där nere på Ottenby nästan årligen sedan 2003 och prao:ade på fågelstationen en vecka i 2005, därefter har jag arbetat som ringmärkarassistent. Nu var jag bara där på semester med Ester och njöt av varenda sekund vi hade.
La även ut spår till Ester på en snustorr åker med mycket jord och sparsamt vegetation - Ester fick arbeta extra hårt för att ta reda på var spåret fanns, var vinklarna var - men hittade lätt pinnarna, då de låg nästan fullt synbara... Man kunde ju knappast gömma dom bland tunna och korta grässtrån! =)

På hela Öland är det rikt med djurliv - på nästan varenda åker fanns minst ett stort däggdjur, såsom fälthare, rådjur eller - i Ottenby naturreservat - förvildade dovhjortar som inplanterades där för några hundra år sedan där de fíck vara kungliga jaktbyten. Dovhjortarna som lever där idag är ättlingar till dessa hjortar som levde under 1500-talet då kungen Johan III släppte fri dem.
Här kommer några bilder - om ni vill veta mer om fågelskådning m.fl. så har jag en annan bloggadress: http://birdwatching.blogg.se/
Som vanligt: se men inte röra, tack!


Soluppgång långt över horisonten... Det låg tjocka moln över havet mot Baltikum i öst.


En av Ottenbys många ringmärkta klipska kajor, "Ottenbyiska kajor" - som gärna rörde sig nära oss och tiggade om lite mat. De blev glada av Esters frolic-kulor samt korvbitar...


På jakten efter frukosten. Eftersom jag inte ville bära med mig flera extra onödiga kilon så fick jag hitta på något ätbar hundmat åt Ester i mataffären... Det fanns inget bättre än frolic för små hundar - men Ester är så pass tålig att hon accepterade det. =)


Någon slags nunneört


Karl X Gustafs mur, som sträcker sig från kusten i öst till kusten i väst. Söder om muren ligger hela Ottenby-området inkl. ett par små byar.


Ester som fågelskådar - fast på lite fel riktning...


Två bilder, den översta tagen i början av april 2010 och den understa från vår senaste trippen, alltså april 2011.


Utkik över Sandvik från obsplattformen vid Schäferiängarna. Anm.: Ester var kopplad hela tiden i Ottenby eftersom det rådde koppeltvång, men tog bara av kopplet för att ta de här bilderna. =)


Fyren Långe Jan i gryningen, då de flesta av er låg och sov!


Stjärtänder


Gråsälar


Ester var hela tiden i centrum! =) Under morgontimmarna var det rätt kyligt och vi förblev stillastående rätt länge...


Ester hittade en del av dovhjort-horn, som hon passade på och provsmakade lite.


Att ta sig över färisten krävs skicklighet!

2011-04-19
22:12:39

Yes!
Vi tävlade lydnadsklass 1 idag vid SBK Stockholmsavd. i Kista. Det var ganska många i vår grupp, skulle nog gissa på ca 15 deltagare...?
Drog startnr 13 och därefter var det platsliggningen - och det gick kanooon! Ester var den enda hunden som hade hakan på backen i 99% av tiden. Även tandvisningen gick kanon - och nollade ingen moment. Det såg ut såhär:

Platsliggning: 10 (30p)
Tandvisning: 10 (10p)
Linförighet: 7 (28p) Håller ej position, snett sättande
Läggande: 7 (14p) Gick några steg. DK.
Inkallande: 10 (30p)
Ställande: 8 (24p) 2 steg
Apportering: 8 (8p)
Hopp över hinder: 10 (20p)
Helhetsintryck: 10 (10p) egen kommentar: !!!!!!!!!!!!!

Efter ca 45 min väntan fick vi reda på resultatet. Många människor gick fram och tog emot sitt papper innan de ropade upp oss - och vi blev placerade som 4:e i en rätt stor grupp - med 174p!!!

Imorgon sticker Ester och jag iväg på vår minisemester på Öland!

2011-04-16
19:38:23

Ännu en dag med Linda & doggarna

Mötte upp Linda & doggarna vid "vårt" fält - men möttes av en sittande Linda... När hon lekte med sina hundar så råkade en av dom komma för nära hennes ena finger då hon höll i en pinne. Fingret omplåstrades och vi fick bege oss hemåt istället. Ett kort spår varsitt till Tyra och Azi lades ut i vår lilla skog och därefter gick vi på slalombacken.
Här kommer en kort film på Tyra som retade Ester och stjälade pinnen från Azi. =)


2011-04-15
20:11:03

Cykeltur

Idag var det underbart vackert väder och efter när tentan (om Organismens mångfald och organisation) var klar skyndade jag mig hem och åt sedan lunchen ute på balkongen - premiär för 2011! Därefter låg jag på hängmattan och började läsa "Mannen som lever med vargear" av Shaun Ellis - en riktigt läsvärd bok! Redan efter första kapitel grät jag!

Vid tretiden var Ester och jag ute och cyklade vid Erstavik och träffade Linda & Tyra vid Erstaviks slott. Azi fick stanna hemma då hon inte orkar med en cykeltur. Vi tänkte först promenera på stora fälten - men då kom en gubbe och avvisade oss därifrån! Plan B fick vi snabbt komma på och gick på ett annat fält bakom de stora. Tyra hade långlina på sig och doggarna lekte fint tillsammans - ja, och det hårt! Det verkar båda två gilla skarpt! =)
På hemvägen var Ester trött och lite ledsen att fick skilja ifrån sin nya lekkompis, så hon travade långt bakom mig med svansen nere... och hon var också trött!
När vi kom hem fick hon en rejäl portion mat, massage - även på tassarna - och nu sussar hon väldigt gott!


Min fina tjej!


Balansövning på en jättelik nedfallen ek


♥ Tyra & Ester ♥
(Ester passade på och slicka om nosen - och Tyra var på väg till korvbiten)


Det var flera sådana här insekter på fältet, kanske var det bin? Parningsdans eller sökte de efter bostad?


Sorkarnas hem under vinterhalvåret. =)


2011-04-14
17:55:12

Årets första riktiga spår
Nu är all snön helt borta i skogen, så jag passade på och lägga ut ca 750 m "lägre klass"-spår i torr skog. När jag höll på och lägga ut spår fick jag syn på en stor sorgmantel sitta och sola på en klippa. Totalt såg jag tre olika fjärilsorter idag: sorgmantel, citronfjärilar och en nässelfjäril. 
Liggetiden blev ca 1:15 timmar och Ester spårade rätt bra, men hoppade över några pinnar... Flera steg och hjärtslag senare kom vi flåsande fram till slutpinnen och kattmaten fiskades upp från västen. Efter dess körde vi lite uppletande men avbröt efter tredje föremålet - ville ju sluta på topp när hon hade bra fart ut och greppade tag i bra och även bra fart in - och framförallt satt hon till vänster om mig för att överlämna föremålet.

Imorgon klockan 13:00 börjar mitt påskov - yiheaaa!!! Ett par roliga saker är redan inplanerade, vill också hinna med kickbiking i Erstavik och givetvis även spårning.

2011-04-13
15:29:03

Roliga aktiviteter
Det var flera roliga dagar på raken nu - i lördags hämtade vi hem Tyra, i söndags åkte jag kickbike med Alfons & Ester i det underbara vårvädret. Vid stora fälten vid Erstavik fick doggarna sträcka på sig ordentligt och de fick lite "hjärngympa" - där jag kastade en pinne i ån, som flöt neråt. På sätt och vis följde ju pinnen med strömmen, och doggarna gjorde allt för att kunna få tag i den. Hela Erstavik är nu isfritt, i skogen är det helt snöfritt - även några blåsippor har börjat titta upp genom torra fjolårslöv.
Ester och jag har också tränat skott två gånger - både platsliggning i grupp plus budföring. Jag var väldigt nöjd med hennes presentation, hon var kolugn och hade hakan på marken - även då det small.
Idag var vi ute i 4:15 timmar tillsammans med Linda, Azi och Tyra i Nackareservatet, och har nu en trött och lugn hund, som sussar gott i sin bädd. =)

2011-04-10
10:54:30

Välkommen hem Tyra

Igår fick våra vänner Linda & Azi hem Tyra!

Linda & Azi och vi (Ester och jag) åkte igår ner från Sthlm C till Småland redan kl 06.06 på morgonen och hämtade hem denna ljuvliga amstaff/?-mix, som var döv - och behövde ett bra, kärleksfullt och stabilt hem. Hon hade det tufft i sitt liv trots att hon endast är 1,5 år gammal - blev vanskött helt i onödan.
Tyra är en härlig, energisk och mycket lyhörd och lättlärd tjej som är mycket kontaktsökande och verkar ha mycket bra psyke. Hon har aldrig åkt tåg tidigare och låg t.o.m. i större delen av resan och sov - och åkte sedan buss hem till sitt nya hem.
Hon är ingen problemhund, utan har bara några brister - som Linda ser fram emot att få jobba med. Linda har lyckats omvandla Azi till en underbar härlig amstaffgumma (9 år idag) sedan hon fick hem henne för fem år sedan. Om vi ska tänka på Cesar Millans hundar, så är Azi absolut identisk Daddy - "Mommy" - och Tyra identisk Junior. =)
Azi och Tyra är två icke-boxerhundar utanför vår egna familj som vi verkligen älskar och beundrar. De är också identiska varandra: vita, amstaffar, har lite bruna fläckar - och framförallt DÖVA! Man kan tro att de är syskon eller mor & dotter. Linda, Azi och Tyra - The Deaf Trio!
Här kommer lite bilder från den stora D-dagen.

Relaxstund - Azi & Linda. På väg ner till Småland.


Van tågresenär! Azi är också van - de sov ca 95% av tiden.


Där ser ni - två lugna hundar. På väg hem hade vi en pudel bredvid oss som knappast kunde koppla av! Vi satt med tre hundar, som är flera gånger större än den lilla pudeln - men var mycket coolare och lugnare.


The Deaf Trio - Azi, Linda & nytillskottet Tyra med sin gulliga "piratfläck"


Samtal på högsta nivå. =)


Ester passade på och gjorde sig ren inför hemresan. Tyra tittade nyfiken på henne.


... nåja, inte så väldigt ren och fräsch precis...


Tyra som relaxade på väg till Alvesta.


Tre coola hundar - väntade på X2000 hem till 08 i Alvesta.


Där ser ni, Tyra var så nyfiken och framåt! Tittade ut genom fönster helt på eget initativ.


Tyra, Azi och Ester

2011-04-07
19:10:34

Årets första gäss
Det är inte grå-, kanada-, vitkindade- eller sädgäss jag pratar om, utan dessa vita gäss som brukar uppkomma på vattenytan när det blåser friskt. SMHI varnade med starka vindar, upp till stormstyrka i Stockholmsområdet och Skåne. Imorse var det regnigt och lite svag vind... framåt dagen försvann regnvädret och vindstyrkan ökade till styv/ hård kuling, och ibland är byarna uppe i stormstyrka.

Isen låg över hela fjärden för ett par veckor sedan - men är idag till större delen borta. Vi kunde se hur vattnet "åt upp" isen under hela dagen, nu är det inte så mycket kvar. Trots att det är blåsigt så är det rätt varmt, ca 11 grader.
Idag på eftermiddagen testade Ester och jag ett nytt promenadställe i skogen och det var mysigt - totalt gick vi 6,7 km och var till större delen inne i skogsstigar och trampade även runt på blöta mossar. Vid ett ställe fick jag syn på 7-8 fullt blommande tussilago.

2011-04-05
21:26:23

Kickbike och harpalt
Idag på kvällen kom Alfons och hans matte hit på middag, och strax efter dess gick hundarna, husse och jag ut med cyklarna (en vanlig och en kickbike) och drog en sväng runt kyrkan. Den första backen lät jag dom springa lösa för den är brant - och rätt sandig! Inte så kul att hamna på rumpan - eller på knän på backen och bli dragen flera meter av två starka boxrar... =)

Hundarna började dra så fort jag ropade "kööör" och lugnade när jag sa "luuugn, luuugn" - när det gick lite för fort framåt! De drog jättebra hela tiden - alltså körde jag tvåspann med mitt hjärta lite högre upp än vanligt. På söndag drar vi nog till Erstavik och kör tvåspann där - det är bättre underlag där än här hemma.

Idag när jag var på universitetet och var på väg till laborationslektionen för att dissektera en abborre och titta på levande nejonögon och pirålar, fick jag syn på min tolk ute utanför dörren och hon verkade prata med någon nere på marken... naturligtvis gick jag fram för att kolla vem hon pratade med - men inget barn eller hund var där...
- Skatorna anföll harungen! Titta där!

En meter framför henne stod en liten harpalt med ett blödande öga och försökte gömma sig bakom betongstolpen. Efter en liten diskussion med ett par personer (under tiden sprang en lös schipperke förbi och kände vittringen av ungen, men som tur upptäckte han aldrig den!!) sprang jag in och hämtade ett par plasthandskar och flyttade försiktigt på ungen till en ganska tät buske ca 50m borta. Dett fanns ingen annan bättre buske närmare oss, och så fort jag släppte fri ungen hoppade den och gömde sig.
På dagarna brukar ungarna gömma sig i höga gräs, buskar eller dylikt, och ett par gånger om dagen bli ammad av mamman. Hararna är ju lite mer nattlevande djur än daglevande så mamman finns i närheten. Kanske överlever inte ungen av sin skada - ögat och ögonbrynen var lite blodiga men inte så "livshotande" så den förblöder sig inte. Hoppas kommer den att överleva - men ibland kan naturen vara grym!