2011-04-24
23:08:31

Ett av våra paradisställen
Ester och jag har varit på Ottenby, längst ner på Öland i några dagar nu. Dagligen klev vi upp 04:30, kom till udden ca 05:30, skådade fåglar till 11-tiden och sedan siesta när värmedallret gjorde sig påmind för mycket fram till 15-tiden. Därefter var det skådning fram till middagen, dvs. 19-tiden. Efter dess är det bara en kort runda och sen sängdags.
Vad innebär skådningen? Jo, att man letar efter fåglar, art-/kön-/ålderbestämmer dem och det gör man genom att titta ut mot havet vid vindskyddet på udden - letar efter småfåglar bland träden och snåren - vandrar långa sträckor och bara njuter av naturen.
Dagligen cyklade eller vandrade vi några mil och har upplevt många trevliga saker. Jag har varit där nere på Ottenby nästan årligen sedan 2003 och prao:ade på fågelstationen en vecka i 2005, därefter har jag arbetat som ringmärkarassistent. Nu var jag bara där på semester med Ester och njöt av varenda sekund vi hade.
La även ut spår till Ester på en snustorr åker med mycket jord och sparsamt vegetation - Ester fick arbeta extra hårt för att ta reda på var spåret fanns, var vinklarna var - men hittade lätt pinnarna, då de låg nästan fullt synbara... Man kunde ju knappast gömma dom bland tunna och korta grässtrån! =)

På hela Öland är det rikt med djurliv - på nästan varenda åker fanns minst ett stort däggdjur, såsom fälthare, rådjur eller - i Ottenby naturreservat - förvildade dovhjortar som inplanterades där för några hundra år sedan där de fíck vara kungliga jaktbyten. Dovhjortarna som lever där idag är ättlingar till dessa hjortar som levde under 1500-talet då kungen Johan III släppte fri dem.
Här kommer några bilder - om ni vill veta mer om fågelskådning m.fl. så har jag en annan bloggadress: http://birdwatching.blogg.se/
Som vanligt: se men inte röra, tack!


Soluppgång långt över horisonten... Det låg tjocka moln över havet mot Baltikum i öst.


En av Ottenbys många ringmärkta klipska kajor, "Ottenbyiska kajor" - som gärna rörde sig nära oss och tiggade om lite mat. De blev glada av Esters frolic-kulor samt korvbitar...


På jakten efter frukosten. Eftersom jag inte ville bära med mig flera extra onödiga kilon så fick jag hitta på något ätbar hundmat åt Ester i mataffären... Det fanns inget bättre än frolic för små hundar - men Ester är så pass tålig att hon accepterade det. =)


Någon slags nunneört


Karl X Gustafs mur, som sträcker sig från kusten i öst till kusten i väst. Söder om muren ligger hela Ottenby-området inkl. ett par små byar.


Ester som fågelskådar - fast på lite fel riktning...


Två bilder, den översta tagen i början av april 2010 och den understa från vår senaste trippen, alltså april 2011.


Utkik över Sandvik från obsplattformen vid Schäferiängarna. Anm.: Ester var kopplad hela tiden i Ottenby eftersom det rådde koppeltvång, men tog bara av kopplet för att ta de här bilderna. =)


Fyren Långe Jan i gryningen, då de flesta av er låg och sov!


Stjärtänder


Gråsälar


Ester var hela tiden i centrum! =) Under morgontimmarna var det rätt kyligt och vi förblev stillastående rätt länge...


Ester hittade en del av dovhjort-horn, som hon passade på och provsmakade lite.


Att ta sig över färisten krävs skicklighet!

Kommentarer:

Vilka underbara äventyr Ester får vara med om med sin matte! Som alltid, härliga bilder, Filippa!

Kram

Monica, Niro & Dante

2011-04-24 @ 23:36:55

ÅÅÅÅÅH så fina bilder Filippa! Älskar den bilden på fyren.Ha de bra

Kraam,

2011-04-26 @ 10:49:00

Hej! vad kul dina poster verkar. lär verkligen att läsa din blogg lite mer! =) Ha en kul dag ;)

2011-07-01 @ 11:41:49
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: