2011-05-30
13:45:49

Trehörningen runt
I fredags tog Alfons, Ester och jag en långpromenad i skogen vid Erstavik på drygt 2 timmar, i lördags på min kusins bröllop ute på Värmdö och där var också Esters faster Issa med. Vi tvåbenta fick goda rätter och jag bjöd doggarna på ½ vanligt hundfoder blandat med ½ oxfärs, som köptes i Enskede Hund och Katt, vilket de uppskattade högt!

Idag tog vi med oss Alfons ut på en skogspromenad, den här gången runt skogssjön Trehörningen. Vi gick motsols och flera gånger tog hundarna dopp i sjön, dock bara upp till hakan för Alfonspojken, men Ester var modigare än sin kille och tog flera simtur.
Runt sjöns stränder såg vi flera spår efter bäver, som gnagade till hälften och träflisorna verkade vara ganska färska. Det är imponerande hur kraftiga tänder och käkar bävrarna har - vi människorna anstränger oss hårt om vi ska gnaga sönder en tunn kvist eller gren! =)
Vid södra sidan av sjön såg vi en färsk död regnbåge (alltså fisk!) på klippan och mitt på sidan var det en djup reva, kanske blev den tagen av någon fiskgjuse, fast den enda fågeln vi såg var en hungrig gråtrut...

När vi påbörjade vår promenad hade jag med mig två tokpigga boxrar, som nästan fick mig att flyga (ibland brottades de och var rätt högljudda, så att flera golfare tittade på oss och undrade om det var någon hundslagsmål på gång...) - och i slutet av promenaden två rätt trötta sådana. =)

2011-05-21
18:12:33

Drömmer jag!?


Behöver man säga så mycket mer än den här bilden!? =)
Mamma, Ester och jag stack imorse vid sjutiden till Katrineholm BK för att debutera bruksklass. Jag hade ingen hög förväntan, det får bli som det blir... fast alla som ställer i bruksklass var alltid på jakt efter en enda sak: CERTIFIKAT!
När vi kom dit var det nummer 14 - och vi hade 55... vi fick tillbringa några timmar offside på en picknickfilt och Ester sov precis hela tiden. Hon var supercool och kopplade fullständigt av trots att det var fullt med liv runtomkring. En äldre man kom fram till oss och sa "Men, vilken lugn boxer ni har!" och jag förklarade att hon har en tydlig på-/avknapp, och just nu var avknappen påslagen.
När hennes favoritleksaker fiskades upp var hon på farten på en nanodels sekund! =)
När det äntligen var vår tur hoppade vi in i ringen, Ester ställde sig upp snyggt meddetsamma, sprang också bra. När ringsekreteraren fiskade upp lapparna föll mina ögon ut: Excellent med CK!!!
Direkt lämnade vi ringen, försökte varva ner oss innan vi skulle fortsätta i bästa tikklass. I tikklassen ställde sig Ester återigen snyggt - och så blev vi etta med CERTIFIKAT... och sen BIM! *jag svimmar*!
Sedan ställde vi upp oss i Best In Show, för bästa meriterade brukshundar. Det var cirka 8-10 deltagare och vi blev placerade som Reserv (5:a). Vi är sååå nöjda med dagen och det gick långt över förväntan!!!

2011-05-19
15:02:23

Blöt träning & konsten att relaxa
I tisdags var lillmatte och jag på Tyresö BK på deras skotträning. Strax innan dess stannade vi vid Ensede Hund och Katt plus Tyresö Djurmagazinet och handlade hem tre påsar färskfoder samt lite barf... Strax innan skotten brann av passade vi på och tränade lite, medan ovädersmolnen tornade upp sig.
Kl 19:00 stod vi flera i en lång rad och vi hade boxern Bellis & Bengt till vänster om oss. När vi kommenderade hundarna att lägga sig ramlade ett par droppar ner från skyn - som bara blev värre för varje sekund som gick! Efter första skottet ösregnade det på allvar, Bellis reste sig upp och skyndade iväg till sin husse och passade på och nafsade efter varje regndroppe. Ester låg där dyblöt, öronen långt nere på sidorna och kisade - men valde sedan att ge upp och reste sig försiktigt upp. Jag gick lugnt tillbaka och la ner henne - belönade - och gick sedan in i klubbhuset. De riktigt vattentäta hundarna och mattarna var kvar ute, och någon budföring med skott blev det inte, då planvärden också "gav" upp. =)
Efter en liten stund slutade det att regna, och då fortsatte vi träna bl.a. kryp, budföring, tungapportering m.fl. och jag var nöjd med träningen.

I skrivande stund ligger Ester ute i trädgården, ja, på den högsta "kullen" och sover i solen. Hon är duktig på att kunna relaxa, även vid livliga situationer. Även om hon verkar vara i djupsömn så har hon stenkoll på läget.
Innan hon lägger sig på sidan så brukar hon titta runt lite, för att veta vad som händer runtomkring - sen vänder hon sig långsamt och när hon väl ligger på sidan så sträcker hon stort på sig, gör därefter nästan "fosterställning" för att till slut inta denna position som känns bäst. En livsnjutare säger jag bara! =)2011-05-13
23:13:24

Valpbesök
Idag på eftermiddagen hälsade vi alla fyra på Boxplay, valparna var så pass gamla att Ester fick följa med och träffa dom.
Kom upp på deras bakgård och direkt blev vi "påhoppade" av fyra glada boxrar: tre hanvalpar samt Lisa. Kameran åkte direkt fram och plåtade de livliga fyrbenta. Ester var först underlägsen för Lisa (för att veta var i rangordningen hon stod på i hennes revir), och efter en liten stund har hon funnit sig tillrätta och började uppfostra valparna om de gjorde något fel - tex. om de bet henne hårt m.m.

Efter en liten stund gick vi in i huset och träffade resten av flocken: tikvalparna. De låg först och sov på fällen i köket men var uppe på benen blixtsnabbt när de hörde oss.
De alla var underbara och fortfarande är en av de två vita tikar otingade, så passa på och slå till - valpen är helt underbar kan jag lova!
Strax innan vi skulle fika lite kom hela kullen och parkerade på mig: fyra stycken på mina ben och två tätt intill eller mellan min rygg och skåpluckan. Lycka!
Det är sällan man får uppleva sådant, för de växer blixtsnabbt och snart väger allihopa tillsammans cirka 180 kg - inte så lika kul att få dom parkerade på samma sätt... =)
Till slut blev det lite för mycket för Ester att få alla sex vilda boxervalpar springande eller klängande omkring sig, så hon fick beskåda hela dramat i lugn och ro bakom "staketet". Hon var väldigt mentalt trött när vi åkte hem. Här kommer några bilder, som vanligt: se men inte röra utan lov, tack!

Lille Hugo, "Boxplay Brand New Attitude"


Boxplay Big Brother & Boxplay Brand New Attitude


- Men hallå! Mjölkbaren har stängt!!


Lisa lär ut "Boxplay Billy the Kid" hur man ska kampa om en foppatoffel.


- När jag blir stor vill jag bli trädgårdsmästare! Boxplay Big Brother.


Boxplay Big Brother & Ester


En liten diva! Boxplay Born to Play hade hela mjölkbaren för sig själv, naturligtvis valde hon den bästa spenen som fanns!


Lisa ville inte få tusentals vassa valptänder runt sina spenar, så hon stötte upp sin mat - och på en bråkdels sekund var valparna på plats!


- Nää, inte alls trött...! Boxplay Backyard Baby, som fortfarande är otingad.


Ester i lugn och ro - men nyfiken som bara den!

2011-05-08
17:00:45

Lägre klass-debut
Det var en riktig tävlinghelg! Igår kammade vi hem LP1:et och idag debuterade vi Lägre klass spår ute hos Solna/Sundbyberg BK. Stack hemifrån ca 05:40 och kom till Rosersberg slott ca 06:30, samling 07:00.

Tävlingsledaren sa:
- "ID-kontroll görs genom stickprov och den som har nummer 5 får göra det."

Jag tänkte att vi säkert skulle ta nr 5, och jag var inte ett dugg orolig, för jag vet att Ester är Ester, och att jag inte bytte ut henne till någon annan.
Ja, just det, vi fick nr 5 och de kontrollerade Ester och gav sedan oss grönt ljus. =)

Därefter åkte vi bil i en lång rad - helt plötsligt kom Boxerläger och Boxer-SM- känslan upp, där man åkte tillsammans genom skogarna fram till spårplatsen.
Vi blev "lämnade" sist av alla och därefter fick vi vänta på domargänget...

När det var dags att sätta igång visade TL:n mig var spåret låg och jag ropade Spååår åt Ester, hon fattade vinkeln blixtsnabbt och började spåra lugnt, melodiskt men rätt intensivt. Pinnarna ramlade in och jag bara följde efter henne och litade till 200% på henne - vilket visade sig vara jättebra! Man ska lita på hunden när de spårar (förutom vissa fall...) eftersom de kan det bättre än vi!
När Ester stannade upp bakom en stor sten ropade jag försiktigt "Apport..." och då kom hon tillbaka med slutpinnen - Jippi!!!
Totalt fick vi 10-10 på spårpåsläpp och 8-8 på spårningen eftersom två pinnar inte kom med. Jag var jättenöjd, jag vågade inte hoppas för mycket då det var vår första lägreklass-tävling.

Lydnadsbiten kom ett par timmar senare, jag valde efter en massa funderingar hit och dit, och bestämde sen att avstå platsliggningen den här gången, eftersom vi fortfarande är under träning.
Jag vill ge henne en trygg platsliggning, då förarna står 50m bort och det tar 5 minuter med 4 skott. Ester bryr sig inte om skotten, men det hela vill jag ändå att hon skulle vara bergsäker på detta moment då det finns i varje klass både i lydnad (utan skott) och bruks (med skott, fr.o.m. Lägre).

Lydnadsprogrammet gick bra och det är faktiskt skönt att slippa betyget "Helhet" för då kan jag belöna/peppa upp Ester lite mer än med lydnadslydnad.
Krypet fick vi 7,75p då hon inte ville sätta upp sig vid första kommando, så jag fick sätta in ett extra. Släta 10:or på inkallning och hoppet... apportering 8,25 då hon hade lite sent gripande.

Totalt fick vi 218 - 218p på specialen och 195,5 - 187,5p på lydnadsbiten = 413,5 - 397,5p
405,5p och GODKÄND!!! Det blev en hedrande silverplats, vilket jag är nöjd med!!! Bara 14,5p från uppflytt till Högre klass, men den tar vi en annan gång!

2011-05-07
14:40:17

LP1!!!
Yes!!! Nu kan Ester lägga till sin första titel i sitt reg.namn: LP1 Nuggets Sweet Stella!

Berättar lite kortfattat hur det hela utspelade sig... det började med SSBK:s Eldprovet den 29 april, vi drog startnr 14 av 18 startande... Det gick bra fram tills ställande... där satte hon sig istället för att stå (som BSL/IPO...) och spottade ut apporten som om den vore något giftigt!
Fick ihop ynkliga 139p och näst sista placering - inte alls kul, men jag bröt ihop och kom igen! (Ett av mina favorit uttryck!)

Träffade Kicki och Nessie i torsdags - och de filmade oss när vi "träningstävlade" för oss själva. Det var väldigt nyttigt, fast det var alltid konstigt att se sig själv i kameran eftersom man aldrig gör det i normalt sett!
Ringde också Märsta-Sigtuna BK och lyckades efteranmäla oss till deras lydnadstävling, ville få ihop LP1:et snabbt för att sedan ta paus med lydnadslydnad och fokusera helhjärtat på brukset och brukslydnaden (och senare även lydnadsklass 2).

Jag tvingade mig själv att inte alls vara nervös - och det lyckades jag faktiskt. Som förraförra tävlingen på SBK Sthlmsavd var jag kolugn - och så vips fick vi ihop 174p. Drog hemifrån ca 06:50, följde efter gps:en och kom helt plötsligt till en vändplan mitt i skogen, vars BK:n låg på andra sidan dungen... Dock var det bara ett par km extra körning innan vi kom fram till MSBK. Anmälde oss och drog startnr 1... (det enda numret jag INTE ville ha!) - och hade alltså inte tillräckligt med tid att värma och peppa upp oss.

In på platsliggning, ut efter 2 min (10p) och värmde upp ytterligare, in och gjorde klar resten av lydnadsprogrammet. I vitögat såg jag att domaren var rätt hård (och pedant) med poäng, så jag vågade inte ha så höga förhoppningar. Gjorde hela programmet lugnt och melodiskt, huvudsakligen var att vi inte nollade något. Därefter var det ca 1:15 timmes väntan tills det var prisutdelning.
De babblade upp de som kom 9:e...8:e...7:e...6:e... (men hallå, vi då??) ... 5:e... 4:e - och så fick vi gå fram och ta emot pappret. Slängde snabbt en blick på pappret för att få reda på vilket pris vi fick. I rutorna 0, 3 och 2 stod det tom... RUTA 1!!! Första pris!!! 162,5 p.
Jag ropade högljutt "-Oj!" och så skrattade alla! Ester fick en "flådd plastkyckling", som hon först tyckte var lite äcklig, men gillade den efter en stund.

Yes! Nu har vi kammat hem ett förstapris till - nu heter Ester LP1 Nuggets Sweet Stella! Äntligen!
Att det tog ganska lång tid bryr jag mig inte om - vi två är under utbildning! Hon är också min första egenägd hund, och jag har ju inte så mycket erfarenhet än, som sagt: Hunden och hundförare under utbildning!

Direkt efter tävlingen åkte vi till Säby gård intill Järvafältet och kryssade tjockfot - googla så får ni se vilken kulig fågel den var.