2011-11-28
18:03:14

Tralla...la...la...!
...vi finns med i senaste numret av tidningen Brukshunden (6/2011)! Bläddra och beundra!

Vår riktig "hundig" vecka avslutade i lördags med en långpromenad med Azi & Tyra, deras matte var på minisemester. Vi var ute och gick i ca 2-2,5 timmar och avverkade 9km i det underbara höstvädret. Det var soligt och blått himmel, men en aning blåsigt, då stormen Berit var i farten.
Azi och Ester fick vara lösa och Tyra hade långlina på sig (hon håller på och får en inkallningsgrund, hon omplacerades hos min kompis i våras och har haft ett tragiskt liv innan dess).
Ett par gånger fick Azi upp viltspår och smet iväg och Ester skuttade efter, stannade och tittade på mig och jag ropade "AZI SÖK!" - och hon försvann in i skogen som ett skott. Efter ett par minuter kom hon tillbaka och hade Azi i släptåg. Så gulligt!!!

För er som inte visste - Azi och Tyra är två döva amstaffar, och att de är döva vet Ester! Det var därför hon gjorde på det viset - att hon sprang efter, visade upp sig tydligt för Azi och förde tillbaka henne till flocken. Visst hittar Azi tillbaka själv, men Ester är hennes öron!

Nu ser vi fram emot ännu en hundig helg, men först skall jag avverka fem dagar på universitetet, det är en tuff och krävande kurs - men kul!

2011-11-23
12:27:57

Lite ditt och datt
Det har varit händelserika dagar i den senaste tiden - Ester fick en toppenbra födelsedag med roliga aktiviteter och goda mat (riktigt köttigt kan jag hälsa... hon blev lite "vargig" och käkade upp dem med största glädje och efteråt hade hon kladdiga och blodiga läppar och tassar...)

Jag har varit hos Trustful (inte Ester än, men senare!) och hjälpt till med valparna några gånger, igår t.ex. med utevistelse. Valparna är nu 7,5 veckor gamla och är riktiga mobila - de beter sig precis som små dagisbarn som springer iväg åt alla håll och vi två "dagisfröknar" försökte hela tiden räkna till sju och plocka upp små prinskorvar som poppade ut från baken på puddingarna. Mamman Nessie uppfostrade dem ibland, men satt för det mesta och betraktade hela situationen på behagligt avstånd. De var mindre intresserade av mjölkbaren igår jämfört för en vecka sen.

Esters andra hälft, Alfons, kom hit i lördags och vi passade honom fram till idag vid lunchtiden. Det var stora skillnader mellan lördags och idag om man tittar på aktivitetsnivå! I lördags sprang de pälsen av sig (rejält!) och boxades gärna på golvet inne i mitt rum. Idag lekte de också ute, men liiite mindre än i lördags och sov för det mesta när de var inomhus.
När Alfons' matte kom och hämtade honom idag var Ester både störtsur och övertrött! Hon låg bara i sin korg och kisade litegrann... Just nu i skrivande stund har hon tagit en bekväm ställning i sin biabädd, där huvudet vilar på kanten och ena örat hänger ut.

I måndags hade jag hemmastudier och passade då på och tog en riktigt lååångpromenad och gick en helt ny sträcka - vi tog tåget till Saltsjö-Duvnäs och gick därifrån hemåt via golfbanan (en lång och härlig senväg i skogen också). Enligt gps:en har vi avverkat 1 mil på ca 2,5 timmar. Det var varken varmt eller kallt - fast gråmulet - men whatever! Jag hade ju två underbara trubbnosar och naturen.

Å en annan sak, jag beställde hem en säck foder i söndags via Foderbilen. Sånt kunde man ju inte göra tidigare (och då menar jag för några år sedan!) - och inte heller spåra var paketet finns. Systemet är häftigt och det såg ut såhär:

2011-11-22 15:18 Nacka Försändelsen har lämnats till mottagaren
2011-11-22 08:35 Nacka Lastad på bil, utkörning påbörjad
2011-11-22 07:17 Nacka Ankomst till distributionsterminal
2011-11-21 18:34 Stockholm Sorterad
2011-11-21 18:34 Stockholm Sorterad
2011-11-21 10:18 Posten Elektronisk förhandsinformation mottagen

Uppdaterade också mina två andra bloggar, om ni är lässugna.

Reseblogg: http://filippatravel.blogg.se

Skådarblogg: http://birdwatching.blogg.se

2011-11-16
07:58:04

16 november - en mycket speciell dag!


Grattis på födelsedagen, världens bästa Ester! ♥

2011-11-15
21:17:31

Valpvakt + nytt X
I helgens satt jag valpvakt hos Trustful - och lugnt kan jag säga: det är inte något enkelt jobb att vara uppfödare! Sju helvilda aussievalpar samt en kontaktsökande mamma. De fick mat kl 07, 10, 15, 19 och 22.30 - med lite mammamjölk då och då. Det var en rolig helg, alla valpar hade så olika personligheter - några var riktigt kaxiga och ville "bråka" med varandra och öva på bitandet, medan andra ville ta det lite lugnt i sin hörna - och andra ville klättra upp på mig hela tiden.
Aussie är en livlig ras, som mår bäst av att få arbeta och vara sin ägare till lags. Mamman kunde inte göra saker som hon annars brukar, men hon hjälpte till i köket med att hämta kökshandduken och stänga dörrar. Praktiskt faktiskt!
En gång när jag skulle torka av tallriken letade jag efter handduken men hittade den inte. Tittade på Nessie - och hon hade visst den i sin mun och ville överlämna den till mig, i utbyte till en torrfoderskula.

Igår hade jag hemmastudier och samtidigt hundvakt åt Alfons. En sällsynt fågel, faktiskt den första i Sverige, en bruntrast sågs till vid Säbyholms naturbruksgymnasium och vi drog såklart dit, då stället låg inom räckhåll. Strax efter 11 fick vi in arten i min artslista och jag närmar mig sakta men säkert 300 Sverigekryss. Därefter åkte husse, turturduvorna och jag till ett trevligt ställe i närheten och tog en långpromenad i helt okända marker. Doggarna rusade pälsen av sig och var totalt slutkörda när vi kom hem. Idag var Ester lite seg, efter allt kul som hände igår...!

2011-11-09
22:54:03

Åsök-läger!
I fredags bilade vi nordvästerut till Ösby naturbruksgymnasiet och träffade hela gänget från vår sökgrupp som vi hade på boxerläger i somras. Nästan alla kom med, pojken Googel var kvar i V-Sverige då han skulle göra sitt psyktest (MH), Zacco kom inte men hans matte kom med en liten ljuvlig Doris - en 10v boxervalp (såklart, vad annars!?) och hälsade på.
På plats var Humpe & Krizzi, Fly, Greta & Elsa, Heffa, Asta & Florence och vi plus hundarnas ägare på klart. På eftermiddagen hann vi inte köra ett sökpass innan det blev mörkt, så vi körde uppletande istället. En stor ruta, kanske 50x50m vallades och när det var vår tur så letade Ester bra, men hennes ovana på den senaste tiden var att hon först skulle springa runt i hela rutan och kolla var alla föremål låg och sedan apportera in dem en per gång. Hon apporterade ändå en helt ny sak - hockeypuck. Vi kom på en lösning som vi skulle testa på vid nästa uppletandepass.

På kvällen kom Doris och hennes matte på besök, hon var framåt och hälsade på oss alla mer eller mindre och satt sedan och myste med mig och "James" på soffan när vi hade lite fredagsmys med hela gruppen. När vi har ätit middagen klart hämtade jag Ester och lät Doris få träffa henne. Direkt förstod Ester att Doris var en liten valp så hon var helt underbar mot henne. Hon var hennes lektant, lät Doris jaga henne - men om hon var på väg att nafsa i Esters bakben så vände hon snabbt på sig. Ester brottade lite försiktigt med henne och skuttade tillsammans i hela rummet. De hade så roligt tillsammans, helt enkelt! Ester lärde även Doris hur man dansar boxersalsa, som är en av hennes stora specialiteter. Hon vickade på höfterna, dansade med hela kroppen, svansen viftade oavbrutet och hon spelade också med tungan. Hon är Ester, bara hon gör så, helt enkelt! ♥!

När Doris och matten åkte hem hämtade "James" sin vilding, Florence (7mån) och direkt förstod Ester att hon var en vilding som behövde lite uppfostran. Hon markerade ibland åt henne om hon gick överstyr med att morra dovt.

Dagen därpå började vi dagen vid skolan vid 08:30 och vallade en stor ruta, kanske 100x200-300m och Ester gick ut som kanske 3:e hunden. Hon imponerade stort på alla deltagare med att ha utvecklat enormt sen sist. Hon var inte alls reserverad mot figuranter, som hon var lite i början, då allt var nytt. Hon var också mycket uppmärksam på mina signaler och var helt sam- och arbetsvillig. Vid varje skick var det fullt fart ut och sökte långt in och när hon fann figgen stannade hon och fick sin belöning. Efter att hon ätit upp sin belöning fick hon en lösrulle som hon sprang med tillbaka till mig. Ett tomslag gjorde vi också och hon svarade på det fantastiskt bra! Hon skickades ut och efter en liten stund kom hon automatiskt tillbaka, utan att jag ropade, och meddelade att det inte fanns någon figge. Jag var väääldigt nöjd med hennes sökarbete, det var helt enkelt super! Hon älskade söket och det är ju huvudsakligen.
Uppletandepass på eftermiddagen gick mycket bra med hjälp av den nya lösningen och direkt fann hon föremålet och jag fick locka lite på henne så apporterade hon in det jättefint. Satt vid sidan om mig och överlämnade föremålet. Jag har två olika sätt att skicka ut henne på, så hon kan se skillnad om det är sök eller uppletande som gäller. Kommandoordet är inte densamma i uppletande som i söket.

På söndagen hann vi med ett sökpass innan vi alla åkte hem åt alla håll i Sverige. Ett par ner till Småland, en Västra Götaland, en Värmland, en Ångermanland och två till 08 - på tal om utspridda bostadsorter!
Vi började med en ny nivå inom söket, där Ester fick för första gången göra påvis. När hon fann figgen fick hon inte belöningen, utan direkt lösrullen som hon sprang tillbaka till mig. Jag kopplade henne och hon fick visa mig var figgen var och där fick hon kalasbelöning. Det fungerade fint och nu får vi träna sök så ofta det går och få in rutiner. Senare, när hon kan allt 100% så börjar vi med fastrulle, men vi är inte där än. Vi vill skynda långsamt och se till att inlärningen är på rätt sätt.

Vi längtar redan till nästa sökpass! Först ska jag sitta valpvakt i ett par dagar, men sen j*klas det!

 Heffa
 Asta
 Florence
 Greta
 Fly
 Asta
 Asta (kan lika gärna ha varit Ester, så lika...)

2011-11-03
17:56:23

Sök, naturbilder och kattklor

I söndags var vi på sökträning med vår grupp och Ester gjorde jättebra jobb, fast hon försökte sniffa till sig spåret som figgen lämnade efter sig... Ska klura ut hur vi tränar bort detta, kanske köra systemövningar...
Vi la lite mer vikt på lösrulle nu, då Ester gärna stannade hos figgen (hon gjorde inte det när vi började med söket) så efter när hon fått sin belöning får hon greppa tag i lösrullen och återvända till mig.

Hon sprang i full fart och när hon överlämnade den hos mig, när hon fått sin belöning var hon alltid redo att skickas ut på den andra sidan. Man kan tydligt se att hon verkligen älskar att söka - hennes två absoluta favoriter är utan tvekan att spåra och söka.

I måndags tog vi en ”fotopromenad” till en park i närheten och fotade lite, det var fint väder och vackra färger på löven, så man ville inte missa tillfället! Bredvid en kort ek såg jag några små myggor dansa som små toker – där de flög oavbrutet upp och ner i högt tempo.
Jag ville försöka ta några bra stillbilder på dem – och bilderna verkade bli bra. Svårigheten var att hitta bra skärpa, då de jämt bytte positioner, men det var en kul utmaning!

Framåt kvällen hälsade vi på en vän som nyligen flyttat in i en ny lägenhet och har också 2 tremånader gamla kattungar. När Ester kom in i lägenheten flydde den ena ungen för livet, medan den andra satt och betraktade henne på ett säkert avstånd. Ester var jättenyfiken på den "modiga" kattungen, och den på henne - men ingen vågade närma sig varandra än 20cm...
Vid ett tillfälle gick Ester ut i hallen för att kolla var kattungen var - och naturligtvis följde den efter henne - och när hon vände sig om satt ungen mitt på hallen och "blockerade" hela gången.
Ester smög försiktigt tillbaka till mig och när hon passerade ungen tog hon nästan ett språng. Likadant var det om ungen skulle passera Ester... Det var faktiskt kul att titta på!

Strax innan vi skulle åka hem ville Ester kolla var hennes "kompis" var, som smög bakom en fåtölj. Bredvid fåtöljen stod "klöspelaren" och ovanpå den sin kompis' syster, som var skyggare och ville hellre följa skådespelet på ett säkert avstånd.
Ester tassade försiktigt fram till fåtöljen och när hon gick bakom den fick hon syn på ungen - backade men krockade med kattpelaren. Hon försökte vända på sig och gjorde det åt höger, mot den andra katten - som väste högt åt henne. Direkt bytte Ester sida och försökte vända till vänster istället - men krockade med fåtöljen. Utan att ens tänka sig för vände hon till höger istället, och katten som satt på pelaren small på henne med sin tass. Esters omedelbara reaktion var att söka skydd för kattens äckliga klor och krockade återigen med soffan... Hennes öron var långt ner, liksom kattens...
Vi kunde knappast hålla oss för skratt, stackars Ester, som var på tok för stor för den lilla 1,5:a lgh bland två lömska katter!

Nu ser vi verkligen fram emot vår långhelg, då vi ska ha återträff med sökgänget från Boxerläger 2011 och träna sök i dagarna tre uppe i Västmanlands skogar!