2012-02-26
17:24:45

Skog x2
Vaknade imorse drygt en halvtimme innan väckarklockan, det är skönast att vakna så! Tycker illa om att väckarklockan ibland nästan skrämmer ihjäl, eller börjra bröla mitt i en ljuv dröm...

Idag var det sökträning som planerat och det var fyra som kom plus en "andra hälft" till en av deltagarna. Vi körde som nummer fyra och när den tredje hunden kördes kom en hel grupp förbi vår ruta och stannade bara där. Efter lite samtal med dem visade det sig att de skulle lägga blodspår... Perfekt lagom innan vår tur... *not*!
- Och de gjorde det precis vid kanten av sökrutan...!

Jag fick skissa om och valde att bara skicka Ester åt ena håll, bort från blodgruppen. Ville inte göra henne förvirrad och plötsligt göra om henne från bruksspårare till viltspårare...
Två skick gjordes på öppet fält och resten inne i granskog, varav en tom. Hon hade härlig attityd idag, sprang och vallade rutan fint och spårade inget alls. Vissa gånger låg figgarna inom synhåll och man kunde studera hennes beteende. En gång sprang hon förbi en figge som gömde sig under en vit filt, tvärstannade och vädrade i luften, sprang tillbaka, tvärstannade och sedan rakt emot figgen.
Efter söket tog vi en promenad till en äventyrsbana i närheten och Ester fick rocka loss lite med kompisen Peak.

Framåt eftermiddagen tog vi en promenad till, tillsammans med mamma rakt in i skogen. Satt också på toppen på en klippa och njöt av den fina utsikten - med solen skinande rakt mot ansikten. Mmmm....!

2012-02-25
19:39:00

Aktivitetshelg
Hade idag en mysig skogspromenad tillsammans med Nessie, Boogie, deras matte samt Ester. Skogen var nästan snöfri - men stigarna var täckta med såphala is... Ge dig av, vintern! Vår vill vi ha!
Senare på dagen kollade vi läget vid Skogsö, där var det isfritt nästan ända ut mot Ingarö; en smal och avlång ränna. Många sjöfåglar passade på att vistas där, däribland en ensam sångsvan. Totalt var det en bra bit över 450 viggar, men ingen bergand.

Efter att ha kollat läget vid Stäket gjorde jag en mellanstor uppletanderuta med tre utlagda föremål. Ester utförde fint arbete, utan att springa omkring och kollade var var och ett föremål låg.
Därefter blev det barmarksspårning med 5 pinnar och Ester gjorde det mycket bra, markerade och överlämnade pinnarna. Hade lek- och mysstunder vid varje pinne och hon signerade det bra genom att tugga på dem och dök snabbt efter om jag kastade pinnen bland blåbärrisen.  

Imorgon blir det sök med vårt härliga sökgäng!

2012-02-19
14:50:38

Toppenbra sök
Idag hade vi en härlig sökträning strax utanför SSBK (Stockholm Södra BK), i en helt ny skog för oss. Vi har tidigare varit i ett annat område i närheten, men denna skog vi var i idag var helt enkelt trevlig. Bred och rymlig stig och terrängen var luftig, men snårig och innehar en massa höjdskillnader. Vi vallade rutan innan första hunden kördes. Syftet med dagens sökträning var att se till att Ester inte skulle spåra, utan söka efter figgarna och ha bra fart och sökmönster, ända längst ut.
Vi körde som nummer fem av sex, och totalt var det 6 ekipage med 6 olika raser: border collie, dobermann, staffe (skallhund, övriga rullhundar), jaktlabbe, groenenedal samt boxer.

Skick 1: Bra fart ut, tog lite tid innan hon fann figgen. Gav upp med att spåra då det var alltför många spår som korsade med varandra. Gött!
Skick 2: Tom, sprang ända längst ut och kallade sen hem henne och belönade en massa.
Skick 3: Fann figgen bakom tät gran-dunge, spårade inget alls.
Skick 4: Fint, inget spårande.
Skick 5: Tom, sprang ända längst ut och kallade sen hem henne och belönade en massa.
Skick 6: Bra fart ut från stigen men "fastnade" bland de nedfallna granarna, troligen kände hon någon gammal vittring där, men fortsatte sedan längre ut och fann figgen vid bergstupen.
Skick 7: Var relativt trött men hade ändå bra fart ut och fann figgen snabbt utan att spåra.

Jag är väldigt nöjd med hennes sökarbete, hon jobbade intensivt och fann figgarna samt gjorde fina rulleöverlämningar samt påvisningar. Det ska bli skönt att träna sök (och även spår!) med bar underlag senare i vår, det var jobbigt att halka omkring i blötsnön...

2012-02-15
18:47:30

Fysisk träningsdag
Tog idag en lång och lite tung skidtur (0°C) på Ältasjön samt Söderbysjön-ån tillsammans med Linda, och hundarna (Ester & Tyra) arbetade jättebra trots temperaturen och snöläget. Valde att inte fortsätta ut på Söderbysjön då den verkade nästan tom och endast svaga spår kunde skönjas bland all snön. Säkerheten går först, så vi vände och fortsatte tillbaka istället. Efter dess tog vi en runda vid Erstavik tillsammans med Azi och nu är Ester härligt mätt, trött och belåten.

Dessutom är det här inlägget det 400:e sedan bloggen "föddes", den 22 januari 2009.

2012-02-14
14:46:30

Alla <3:ans dag

2012-02-14
14:43:18

Lund-/Dammsjön

Hade en härlig promenaddejt tidigare idag på förmiddag tillsammans med två av Esters vänner på Lund-/Dammsjön. Under promenadens gång träffade vi några fler kompisar till, däribland eurasiern Dante, vargkorsningen, gigantiska alaskan malamute/schäferblandningen Valle plus några till. Idag får hon ha det lugnt och vila inför skidturen imorgon. Här kommer några bilder från dagens promenad.

2012-02-13
20:36:54

Dagsutflykt
Vi tog idag en härlig dagsutflykt och hälsade på en vän, som jag inte träffat på åratal på hennes jobb. Därefter fortsatte vi till Kungliga Djurgården, som ligger varmt i hjärtat på mig, och tog en härlig promenad i det fina vädret. Bjuder på några bilder, de nedre dagsfärska.


Måste hålla koll på alla saker och ting...


Is så långt ögat nådde... Sedd från Nyckelviken, på andra sidan sundet ligger Lidingö.


Spår efter finlandsfärjorna...


Skrotlyftning?


Djurgårdskanalen


Jag som pendlat till och från Djurgården i 11 års tid, och idag var det för första gången jag gick på isen på Djurgårdskanalen.


Hägerkoloni vid IsbladskärretInte alla gånger man lyckas med fotograferingen... En "misslyckad" bild, enligt mig. Mobilen var lite trög jämfört med min systemkamera...


En spännande tuva, som måste undersökas...


Snöfria partier fann man lite här och där.


I den här "viken" kryssade jag en rödhalsad gås för några år sen.


Tre Estrar!?


- Matte, nu kommer färjan! Gör dig redo!


På sjöss, premiär för 2012

2012-02-12
09:33:24

Solen värmer!
Vaknade imorse och mötte ett underbart väder - klarblått himmel och sol! Efter frukosten blir det absolut en promenad innan sökträningen.

När jag borstade tänderna tittade jag på temperaturen, vars tempen var i fullt solljus, och där visade temperaturen på hela 13°C - vilket talar om att solen faktiskt värmer! På andra sidan huset, där det är skuggigt, är temperaturen strax under noll.

2012-02-11
18:59:11

Härlig tur på isen
Idag for vi igen till Hellasgården och tog ett par varv på isen. Skillnaden från torsdags var markant, många fler folk var på plats... Det var så mycket bättre och mer bekvämt i torsdags då man kunde gasa på utan att behöva kryssa bland alla skridskoåkare. Det var mest trångt vid "startstället" och längst ut var det mer glesare. Ester var duktig och hade jättebra tryck i linan.
Nu laddar vi upp för morgondagens sök, tänker köra riktigt sök med 1-2 tomslag. Ska bläddra lite i "Din hund söker" av Järverud m.fl., som är en bra och riktigt prisvärd bok om brukssök, uppletande, räddningssök och specialsök. Fick den tipsad av vår sökcoach och kan också tipsa om för er.

2012-02-10
21:39:22

Dag 19 – Våra mål för 2012
Har flera, men inom hunderiet är det bl.a.

* Vidareutveckla inom söket
* Träna och vidareutveckla inom spåret
* Träna och finslipa nya lydnadsmoment i de högre klasserna
* Vidareutveckla inom draget
* Ev. ställa ut
* Start i lydnadstvåan
* Ev start i Högre spår
* Ev. start i Lägre sök

Nu är det slut på sådana "list-utmaningar", den här är den sista! Har nu några dagars ledighet och då blir det skojiga dagar!

2012-02-09
16:23:21

Skridskodrag & prommis

Vilken härlig och fartfylld förmiddag vi har haft! Träffade Linda & Tyra vid Hellasgården idag och tog sen en skridskotur på sjön tillsammans med våra doggar. Åkte tre varv, med vila mittemellan och lunch efter 2:a rundan. Hundarna drog på bra nästan 97% av tiden, dock blev linorna lite slakare på slutet vid 3:e rundan. Jag har fyra olika kommandoord till Ester, för att stanna, sakta ner, springa eller "ge järnet". Ordet för att Ester skulle "ge järnet" är ett lustigt ord, som jag dock behåller för mig själv (fastän ett par andra vet redan...)! ;)

Efter 3:e varvet tog vi en promenad utmed golfbanan och Söderbysjön och det var nog 3-4 km långt antar jag. Vid Nacka ström fick vi syn på 1-2 strömstarar, och de är häftiga fåglar, som promenerar på bottnet för att leta efter bl.a. husmaskar. 
Nu har Ester fått lite mellis, massage och stretchning, så hon ligger och sover tuuungt.. Det var en jättehärlig dag, repris gör vi såklart snart igen! Vi hade det hur roligt som helst, även doggarna. Lite bilder och filmklipp...


2012-02-09
16:07:10

Dag 18 – Varför har ni hund?
Varför? Bara för att jag är helt beroende av hundar, och kan inte alls leva utan hund. Det är bara så... En hund är inte bara en hund - den är en äkta vän, som aldrig ljuger och som alltid står vid sin ägares sida.
Göra en massa saker tillsammans, allt från att ta en skogspromenad till att simma tillsammans i en ljummen sjö en vacker sommardag.

2012-02-08
09:08:25

Dag 17 – Tik eller hane?
Även en individuell sak, för mig ser jag både för- och nackdelar med tik resp. hane. Jag skulle kunna äga båda, men äger ju nu en tik och det är lättare än en hane på några olika sätt.

2012-02-07
12:16:20

Dag 16 – Ditt favoritminne med våra hundar
Det var den 27 december 2008, då vi träffade vår guldklimp för första gången, och även 10 januari 2009 då vi hämtade hem Ester. Det var en av de absoluta lyckligaste stund i mitt liv!


2012-02-06
19:04:35

Dag 15 – Visa en rolig bild på våra hundar
Bara EN!? Vi har tusentals roliga bilder... Det får bli några istället!


- Asså, där är du!
Man kan nästan se vad Ester åt till frukosten...


- Ptvi!


- Är maten klar? (Hon tittade in genom ett av sidofönstren på vår segelbåt...)

2012-02-05
17:32:10

Hunderbar helg!
Bilderna talar väl mycket om hur (h)underbar helgen varit! Igår tog jag en långtur på skidor tillsammans med doggarna och åkte så långt det bara gick, tills vägen tog "slut". Vi var ute i det underbara vädret, bättre vinterväder finns inte. Totalt avverkade vi cirka 1,2 mil och hundarna var bara liiite trötta när vi kom hem... (*not*)! Framåt kvällen fick de varsitt ben efter en kvällspromenad.

Idag åkte mamma, doggarna och jag till Hellasgården, som var fullspäckade med folk i alla slags åldrar, de flesta åkte pulka, skidor eller långfärdsskridskor - och till och med var det några som tog ett dopp i isvaken... *Burr*! Vi tog ett varv runt på Källtorpsjön per långfärdskridskor och därefter mötte vi upp Alfons' matte och tog en härlig långpromenad vid Erstavik där vi drack blåbärsoppa och käkade lite kaka vid kalhygget mellan Skomakartorpet och Öringesjön. Just nu är vi alla trötta och lite stela efter en härlig helg, med flera timmar utevistelse.

Så vackert, mkt finare på riktigt än på fotot...


Blåbärsoppa, it's life!


Långis på Källtorpsjön. Alfons kollade läget hos stormatten...


Sen var det "fullt fart medvetslös" som gällde...


Undra vem det är som bor här... Lite ruggigt faktiskt...


Två bästisar, är man kompisar så delar man på allt... eller för det mesta!

2012-02-05
17:14:08

Dag 14 – Det här tycker inte våra hundar om
Att behöva bli tvingad att ligga på snön eller på genomblöta, långa gräs... Det talar hon med hela kroppen, öronen hänger långt ner på sidorna, ögonen blir pinnsmala och läpparna stela...

2012-02-03
19:33:28

Helgens planer...
...blir kul!

Hämtade hem Alfons idag, så imorgon blir det en härlig skidtur, drag och matsäck vid Erstavik med bästaste turturduvorna. På söndag blir det ev. en tur med långfärdsskridskor.

See ya!


2012-02-03
10:41:16

Från arkivet

2012-02-03
10:38:28

Scandinavian hound
Det är en spännande "ras", eller bättre sagt en kombination mellan två raser: siberian husky och pointer för att få fram hundar med önskade gener för att kunna utföra det arbetet de är avlade till. Scandinavian hound är relativt nytt för mig, och jag är rätt nyfiken på "rasen". De används nästan enbart till drag och här ser man ett par bilder på Scandinavian hounds i arbete:Kanske blir "rasen" erkänd som en egen ras så småningom?

2012-02-03
08:19:15

Dag 13 – Det här älskar våra hundar
För det mesta älskar Ester, allt från att käka apelsiner, springa, sola i trädgården till att busa i snön, spåra/söka/dra och rocka fett med tex Alfons.
Jag kan knappast komma fram med bara ett förslag, hon tycker många saker är kanonkul!2012-02-02
14:34:30

Dag 12 – En ras ni inte vill ha
Det är inte bara en enda ras jag inte skulle vilja ha, det är flera. Bara för att de inte passar just mig, min smak och min livstil. Bland annat skulle jag inte vilja ha någon ras med mycket pälsskötsel (och inte heller någon utan päls...), ras med andningssvårigheter, som inte klarar värmen bra, etc. Inte heller raserna som är gigantiska eller små.

"Lagom" stor, inte för mycket pälsskötsel, atletisk, mkt humor, stabilt mentalitet, arbetslust m.m. är sånt jag vill ha hos min hund. Vilket jag fann hos boxrar, och inte minst Ester! :)

2012-02-01
16:36:25

Tänk om...
... det finns fler pälsvarianter av boxrar! Det skulle annars se ut såhär:


Mörk, långhårig boxer


Strävhårig boxer


Vanlig, korthårig boxer


Lockhårig boxer


Snörhårig boxer...

2012-02-01
16:29:51

Dag 11 – En ras ni skulle vilja ha

Utan några som helst tvekan: B O X E R!

Fast jag har några raser jag gillar och är nyfiken på, men boxrar kommer jag alltid att äga, det är en ras som passar mig till 200%.
Bland annat är jag nyfiken på följande, men det finns fler än så:

- Weimaraner
- Vorsteh
- Dobermann
- Riesenschnauzer
- Siberian Husky
- Saarlooswolfhound
- Hollandase Herdershond