2012-01-31
19:43:57

Dag 10 – Hur valde ni kennel?
Ja, det var en lång historia! Allting började på HUND2007, alltså den stora mässan i Älvsjö som brukar äga rum i december varje år. Vi åkte dit och tittade på olika boxrar och pratade med några. Vi kände i princip ingen, men har hört lite om Ringside's, där en arbetskollega till mamma hade en fin boxertik som kom därifrån (KORAD NORD V-99 Ringside's Gouda).
Vi sökte efter en tigrerad boxertik med vita tecken, och en av våra allra närmaste vänner sökte också efter en likadan, men hane. Jag var väldigt noggrann (ja, även om jag var en rookie) med utseende, hälsostatus hos föräldradjuren och dess släktingar samt ville ha så låg inavelsgrad som möjligt. Meriter var även till fördelar.

Mailade till de uppfödarna vi gillade och ibland hade de ingen planerad kull och hänvisade oss till en annan som de rekommenderade. Tittade i varenda kennelhemsida som var med på Sv. Boxerklubbens uppfödarregister och även Norsk Boxerklubbens och hade stor selektion redan då.
Vi hade först tänkt skaffa valp till aug/sept 2008, men planerna fick uppskjutas då vi renoverade delar av huset, och ville inte att valpen skulle få orolig start i sitt liv. Vår vän valde mellan en norsk kennel och Boxplay, men valde till slut Boxplay då vi alla gillade hanen som fanns i kullen och även deras stamtavla. Alfons flyttade i september till vår vän.
Senare i december fick vi veta att det inte fanns någon tigrerad valptik hos en kennel vi hade kontakt med, så vi fortsatte att söka och valde mellan några olika kennlar, men de selekterades bort av olika anledningar och till slut var det bara två kvar. Lite telefonprat med Nuggets och kemin verkade stämma bra. Den 27 dec åkte vi ner och fick veta att Ester var vår! De hade tittat efter en lämplig valp som passade oss, och som var extra kontaktsökande och samarbetsvillig - och valde Ester. Precis denna valp vi föll för när vi tittade på bilderna!

Ester, du är mitt stora ♥!


Lille Alfons, september 2008. Ca 9-10 veckor gammal.


Lilla Ester, januari 2009. Ca 8,5 veckor gammal.

2012-01-30
19:12:56

Solig prommis
De senaste dagarna har solen vågat titta fram - jag har till och med nästan glömt bort hur solen faktiskt såg ut... Det var molnigt, molnigt, lite snöfall och återigen molnigt de senaste månaderna - men jag gnäller inte.

Passade på och tog en prommis, bara Ester och jag, på ca 7 km. Sträckan var ganska rak, men med en massa höjdskillnader, speciellt i början, lång och brant backe... tur att man har ganska bra kondis! ;)
Stundtals låg det hästlort mitt på vägen, och det gillade Ester... Hon gick långt framför mig och verkade skyldig när hon pendlade omkring och letade efter goda "havrebullar". Vid ett ställe passade jag på och tränade inkallning - med havrebollarna som lockande störningar. Ester valde att ta en ganska lång omväg runt högarna, hon är rolig hon...
Gjorde också några korta träningspass och fick till kanonfina fritt följd, vilket jag är nöjd med! Lite hopp, klättring och bus blev det också.

 
Försökte spela ointresserad... Dock var hon duktig och nosade inte på läckerheterna under inkallningarna...


Sorkspår

2012-01-30
13:20:15

Dag 9 – Förebilder inom hundvärlden

Det är några olika människor - och inte minst hundar, som vi har som förebilder. Det är några i olika grenar, tex. i brukset, lydnaden, IPO/BSL samt drag. I Boxervärlden har jag några "favoriter", speciellt en tik och hennes trevliga matte.


2012-01-29
18:42:35

Trevligt sökpass
Mötte idag sökgänget, det var 6 glada ekipage - med 6 olika raser. Ester körde som nummer 6, efter löptiken. Dels för att hon är en tik, och dels är det nyttigt att träna i "förorenat" område.

Gjorde 6 skick, varav 1 tomt. Figgarna låg på blandade djup, mellan 35 och 50m, alla väl dolda under vita täcke. Överraskade figgarna med att stoppa i hackade apelsinbitar i belöningsburkarna åt Ester, gissa om de blev förvånade att Ester faktiskt älskade apelsiner! ;)

Skick 1: Jättebra fart ut samt in med lösrullen och fantastisk tryck i linan vid påvis.
Skick 2: Samma som ovan
Skick 3: Tomslag, sprang ut en runda men kände ingen vittring så hon återvände till mig utan att jag behövde kalla på henne.
Skick 4: Mkt bra fart ut, fann figgen och när hon kom tillbaka till mig såg jag att hon har tagit fastrullen, beslutade att inte belöna hennes beteende (det är lite för tidigt, vi börjar med fastrulle när vi är helt redo) så jag tog bort halsbandet och skickade ut henne igen. Hon sprang raka vägen tillbaka och tog lösrullen och tillbaka till mig, kopplade henne och gjorde påvis. Figgen bekräftade att hon har varit framme hos henne två gånger men tog inte lösrullen vid första tillfället.
Skick 5: Jättebra
Skick 6: Lite slarvig utskick, fick kalla hem henne och sände ut igen, fick bra fart, sprang sen hem med lösrullen och fantastisk tryck i linan vid påvis.

Vad som menas med fantastisk tryck är att hon var väldigt målmedveten var figgen fanns och drog inte som en galning, utan lugnt och bestämt. Väntade lugnt vid stigen vid min sida på mitt kommando att påbörja påvisning.

Efter träningen tog vi en promenad tillsammans med två ur gänget och Ester hade det roligt tillsammans med Peak och Sisu. Ser fram emot nästa träning!

2012-01-29
18:18:12

Dag 8 – Viktiga egenskaper när ni väljer hund
Det är individuellt, men det är önskvärt med en frisk valp från friska föräldrar och har en bra och frisk stamtavla med låg inavel- och HD-grad. Bra mentalitet är också mycket viktigt, och föräldradjuren skall bl.a. ha tilltalande exteriör, stabilt mentalitet, har bra hälsa och är framåt, kontaktsökande, har bra arbetsegenskaper, är samarbetsvilliga och har naturliga och bra bett samt kamplust. Naturliga bett och kamplust är lite "bristvara" och skulle önskas kunna förbättra inom boxerrasen samt att man skall avla seriöst och göra boxerrasen ännu friskare och sänka HD- samt RD-statistik m.m. Uppfödaren skall vara seriös och ha seriös avel, enbart med friska och sunda hundar som förhoppningsvis efterlämnar lika friska och fina valpar.

2012-01-27
18:10:46

Dag 7 – Har ni och era hundar tävlat?
Ja, det har vi, i tre olika grenar. Plus gjort två tester: mentalbeskrivning och mentaltest, båda med GK resultat.

Lydnad: Tävlat i klass 1 och har nu LP1 (i maj 2011) och håller på och finsliper klass 2:s moment och så småningom även 3:ans.

Bruks: Tävlat 2010 i appellklass med 2x GK och uppflytt (257,5p). 2011 tävlade vi i lägre klass, även 2x GK och uppflytt (517,25p).

Utställning: Har ställt ut Ester ett par ggr i valpklass och sen några ggr i junior- och unghundsklass. Nu ställer vi bara ut i bruksklass på jakten efter de blågula... ;)

2012-01-26
17:13:27

*Suck*... bevis på att jag har en busig boxer!
Några bilder från sistone

Träning med klövjeväskan...
Snödroppar har faktiskt kommit upp hos oss! Nu ligger de dock under snötäcket.


En nästan söndersmulad hundralapp hittade vi, men kunde ej lösa in på banken då de kräver att sedeln skall vara mer än hälften så stor.
Ester med sitt byte

2012-01-26
17:04:30

Var går gränsen...?!

2012-01-26
09:47:59

Gammelfarmor Maja 12 år idag!


2012-01-26
09:42:21

Dag 6 – Hundsport
Skriver upp vilka hundsporter vi har testat - och vilka vi är nyfikna på.

BRUKS
Det finns i några olika specialer: spår, sök, bevakning, rapport och skydds. Under en och samma tävling gör man både delarna, dvs. specialen och lydnaden för att få ett godkänt resultat. Fyra nivåer finns det, den lägsta: appellklass, därefter kommer lägre klass, högre klass och elitklass.  I de tre lägre klasserna kan man antagligen få "icke godkänd", "godkänd" eller "uppflyttad". Icke godkänd kan man få om poängen inte överstiger den lägsta gränsen i specialen, lydnaden eller bådadera. Eller om man har beslutat att bryta tävlingen, av någon anledning. Godkänd får man om man lyckats uppnå den lägsta poängnivån i både delarna, men inte uppnått poängnivån för att bli uppflyttad till nästa klass. För att bli uppflyttad måste båda delarna uppnå en speciell poänggräns.

De lägsta för godkänd, resp. den för att bli uppflyttad och den max.poängen
Appellklass: GK: 160p, varav 35p på specialen. Uppfl.: 224p, varav 49p på specialen. Max 320p.
Lägre klass: GK: 300p, varav 150p på specialen. Uppfl.: 420p, varav 210p på specialen. Max 600p
Högre klass: GK: 300p, varav 160p på specialen. Uppfl.: 480p, varav 256p på specialen. Max 600p

I elitklass kan man inte bli uppflyttad, man har alltså uppnått den högsta klassen. Maxpoängen är 650 och för att kunna få certifikat för att så småningom bli sv. brukschampion (man behöver 2 el. 3 st beroende på utst.resultat)
behövs minst 520p, varav 232p på specialen. Domarna avgör om det blir certifikatpoäng eller CERT (certifikat).

Vi har tävlat bruks några gånger och det är absolut den bästa gren, man har spänningen hela dagen och samarbetet är på topp när man gör specialen och är ute på appellplanen för att göra lydnaden. Huvudsakligen är att man skall kunna hålla ihop hela dagen och ha bra kondition samt ha det kul!

LYDNAD
Fyra klasser, den lägsta klass 1, därefter 2, 3 och elit. Det blir alltmer petigare ju högre upp man kommer, minsta felsteg eller liknande kan få poängavdrag i elitklass. I klass 1 finns bl.a. platsliggning, tandvisning, linförighet, ställande under gång, inkallning, läggande under gång, apportering, hopp och helhetsintryck. I klass 2 är det ungefär samma, men lite nytt och lite svårare. Bl.a. platsliggning, fritt följd, hopp över hinder, fjärrdirigering och "rutan".

Vi har tävlat klass 1 klart och siktar nu mot klass 2.

UTSTÄLLNING
Hunden visas upp för domaren som gör jämförelser med rasstandarden och konkurrerar sedan med övriga deltagare i sin klass. Hunden får först en kvalitétsbedömning, och om den fått Excellent (eller även Very Good om det är mindre än 4-5 deltagare i klassen) blir den placerad i konkurrensklass. Företräde har Excellent-hundar. Eventuellt får den CK (certifikatkvalité) och tävlar sedan i bästa tik- resp. hanklass. De som placerade sig etta tävlar om BIR (Bäst I Rasen) och den som "förlorade" blir BIM (Bäst I Motsatt kön). BIR-vinnaren kan sen tävla om BIG (Bäst I Gruppen) och BIG-vinnaren tävlar sen i BIS (Best In Show).
Den hund (i alla fall hos boxrar plus några andra raser) som har tillräckliga bruksmeriter för att kunna delta i bruksklass och har fått Excellent, 1:a placering i bruks-konkurrensklass samt fått CK får även CERT (certifikat). Om hunden har tre CERT, är äver 2 år gammal, har tillräckliga bruksmeriter samt fått av minst 2 olika domare så kan den titulera sig SE UCH (Sv. UtställningsChampion).
För att kunna delta i bruksklass (boxrar) behövs minst godkänt resultat i lägre klass. För att kunna bli SE UCH behövs godkänd lägre klass samt godkänd korning - eller uppflyttad till högre klass - eller har IPO1 eller BSL2 eller har vissa dragmeriter.

Ester har ställts ut några gånger, började med valpklass för att vänja henne bland främmande hundar och människor samt bli hanterad av okända människor. Hon klarade det bra och har även ställt ut några ggr i juniorklass, unghundklass och är nu med och ställs ut i bruksklass. Jag ser egentligen inte utställningen som någon riktig hundsport, det är nog mest riktade åt ägarna. Hunden kan tycka det är kul, och då är det bara till fördelar. 

BSL
Bruksspår och lydnad. Är som IPO, men utan skyddsdelen. Inte samma som bruks och vanlig lydnad, tex. ingångspositionen är olik, där hunden först sätter sig framför föraren och sedan flytta sig och sitta bredvid. Är riktigt nyfiken på grenen, tror nog det är lättast om man bestämmer sig för BSL/ IPO eller bruks och lydnad när valpen är liten. Dock imponeras jag stooort på en av våra förebilder inom boxervärlden, vars hunden har certpoäng i elitklass och LP1 samt LP2 men bytte till IPO och det max 1,5 år sedan! Nu har hunden tävlat två ggr i IPO och fått hem både IPO1 och IPO2!

IPO
Se ovan. Spår, lydnad och skydds. Är också nyfiken på grenen, fungerar allra bäst om man har en hund med stor kamplust och har bra och naturlig bett.

AGILITY
Inget för oss, men brukar ibland leka lite där med vissa hinder som hundarna gillar. Tränade lite med Elsa när hon var yngre.

VALLNING
Om jag skulle ha någon vallningshund så skulle vi nog prova på. Ester skulle nog se fåren som roliga leksaker - eller byten som går att skrämmas och springa med...

DRAG
Har inga tävlingsplaner just nu, men tränar drag mest för att det är så roligt och bra för fysisken. Kör mest med kickbike, pulka, skidor och kätting samt lite linföring. Skulle vilja lära mig mkt mer om grenen, håller på och gör det... ;)

FREESTYLE
Inget för oss, men kul att lära in några tricks och om hunden även tycker det är kul.

JAKT
Tycker det är spännande att förfölja, men att skjuta - där är det stopp. Jag plåtar hellre! Det är dock härligt att se jakthundar arbeta med något de verkligen brinner för. Dock inget för oss just nu.

LURE COURSING
Troligen mest för de snabba vinthundar, men tänk om man istället ser en hög med boxrar som springer efter en kamptrasa... ;) Inget för oss. :)

2012-01-25
19:47:01

Årets första skidtur - check!
Tog en härlig långis imorse på ca 9 km i ett vintrigt landskap, ljust men ganska gråmulet. Senare på eftermiddagen kavlade jag upp ärmarna och gick in i förrådshuset och plockade fram två par skidor och gick upp i vinden och fiskade ner tre par pjäxor. Ifjol använde jag pappas skidor och pjäxor, då det "inte" fanns något bättre.
I år har jag bestämt mig att inte använda den klumpiga utrustningen, utan försöka använda de något mindre skidorna och byta till mindre pjäxor och kanske byta spännen så de passar pjäxorna. Provade först ett par i strl 39, men det gjorde faktiskt ont i tårna, provade ett par lite större, och de var bättre. Kollade sedan om de gick att kopplas fast i spännen - och det gjorde de!

Ner med skidorna till snickarboden för att skrapa bort den gamla vallan (ja, hur man nu stavar...) som har suttit kvar där i 9 år (var med en gång på en skidtävling under en skolmästerskap, men mer behöver jag inte nämna...) och skrapade bort allt som var klistrigt och gjorde dem startklara. De var vallningsfria, och får förbli det, vill inte ha det krångligt med alla slags vallor som finns till olika temperaturer och snöunderlag.

Upp och satte på mig pjäxorna, ut med skidorna och Ester och provåkte lite i trädgården - jisses vilken fart! Åkte direkt till en golfbana i närheten där vi åkte en runda. Ester drog inte så toppenbra, men i alla fall bättre än ifjol med lite mer tryck i linan - men ingen galopp, utan snarare trav... Hon har bättre motivation om hon har någon att "tävla" mot, oavsett om det är en människa eller en hundkompis som också skidar. Ska i alla fall försöka träna upp farten, attityden är det inte fel på, för hon gillar drag.
Fortsättningen följer... ;)

2012-01-25
14:16:05

Dag 5 – Renras eller blandras?
Det finns många olika åsikter kring frågan hos folk, jag ser både för- och nackdelar med blandraser. Då jag har haft renrasiga hundar i "hela" mitt liv så föredrar jag renrasig framför blandras. Många gånger säger vissa folk att blandraser är mycket friskare och bättre än renrasiga - men det beror på vad de pratar om. Inte alltid blandraser är friskare, de kan mycket lätt få med sig de sjukliga generna eller någon sjukdom som någon av sina föräldrar har haft. Dock är risken för inaveln lika med noll, eller minimal, då det är två helt obesläktade individer (renrasiga föräldrar) som parar sig med varandra.

Jag känner en härlig blandrashund, som jag gissar är egentligen en planerad avel bakom, "labraoodle". I Australien (om jag minns rätt) försöker de få labraoodlen erkänd som en egen ras. Hunden vi känner, ser ut som en brun labrador men med krulliga päls, inte lika krulligt som hos pudlar. Hans attityd är härlig och honom gillar Ester, hon blir helt galen när hon får syn på honom!
Problemet med blandrasaveln är att det finns alltför många oseriösa uppfödare, som vill kallas sig för "seriös uppfödare" och man kan aldrig vara helt hundra procent säker på hur kullen kommer att bli, hur valparna är när de är stora osv... Med renrasiga hundar kan man oftast förvänta sig ungefär hur kullen kommer att bli, då det finns en mängd information att inhämtas om enskilda förälderdjur eller deras släktingar ur SKK:s hund-databas.

Alltså, jag väljer renras framför blandras.

2012-01-24
17:53:30

Dag 4 – Andra husdjur i mitt/våra liv

Sedan jag föddes, fram till ca 12-årsåldern har vi alltid haft fiskar, allt från små ciklider, silverhajar till jättelika "mördar-ciklider" och långlivade malar. Vi köpte några malar när jag var ca 5 år gammal, och den ena lever nog fortfarande idag, skulle jag tro! Såg honom senast för ett par år sedan.

När vi förberedde oss för långseglatsen (Medelhavet 2003-2008) så skänkte vi bort fiskarna till en barnklädeaffär i närheten och både stora akvariet och lilla "babyakvarie" skänkte vi bort till en av pappas arbetskompis. Den senaste "fiskkullen" bestod av två olika typer av ciklidor, som ursprungligen kom från trakten kring Malawisjön i Afrika.
Vad som var extra spännande med dem var att de födde en massa ungar och höll dem i munnen där de kläcktes i lugn och ro och när de är några dagar gammal försöker vi fånga föräldern och placera den i babyakvarie där ungarna kunde få växa sig stora i lugn och ro och i fred från andra fiskar. Ibland kunde man se flera par små ögon titta på oss om förälderns mun var riktad rakt mot oss.

Det var två sorter, den ena ljusblåa (bägge könen) och hanarna har jättelika pannbucklor som används i slagsmål. Den andra, knallgula honor och mörk-/azurblåa randiga hanar - de var verkligen vackra!
Ja, vi kan väl säga att vi faktiskt har varit uppfödare! ;)

En gång hade vi jättelika "mördar-ciklider", som var helsvarta med brandorangea fläckar på sidorna. Och en dag bestämde hanarna sig att ha slagsmål. Vi var uppe på övervåningen och helt plötsligt hörde vi bara världens small från undervåningen. När vi sprang dit såg vi att det forslade ut vatten från akvariet! En strid ström var det!
När hanarna bråkade så råkade en av dem smälla rakt in i glaset på kanten, så att det tjocka glaset faktsikt gick sönder! Hanen som small på fönstret flöt livlöst omkring ovanför bottnet, där han hade tappat all av sin färg och var lika vit som lakan. Efter en liten stund ryckte han till lite och fick plötsligt tillbaka färgen och simmade vidare, som om ingenting har hänt...Andra djur i våra liv var för det mesta hundar, hundar och hundar... Ett par katter har bott hos min pappa under en mkt kort period...! Bland annat strävhårig tax, golden retrievrar, blandras, boxrar och längre bakåt även bl.a. dobermann och gordonsetter... och även marsviner pappa fick från peruanska indianer, som egentligen var tilltänkta att bli middag, men han skänkte bort dem till en annan. När han fick dem från indianerna var de bara två, men när han har kommit hem till sin "hydda" var de plötsligt sex...


2012-01-23
17:18:54

Dag 3 – Berätta om vår hundras


Bakgrund
Boxerns ursprung finner man i Brabanter och Bullenbeisser i Tyskland. I slutet av 1800-talet korsades med den till utseendet ganska snarlika Bulldog som fanns i England. Boxern användes vid jakt för att hålla bytet tills jägaren kom.

Rasens egenskaper
Boxern är en medelstor, korthårig, kraftfull hund med kvadratisk kropp och kraftig benstomme. Rörelserna ska vara livliga, kraftfulla och eleganta. Den är tillgiven och trofast mot sin förare och hela familjen, glad och vänlig i lek, samt besitter ett oförskräckt mod och ärlighet som försvarare. 

Boxern ska vara mentalt stabil, självmedveten, lugn och ha jämnt sinnelag. Boxerns temperament och karaktär är av allra största vikt. Att den är tillgiven och trofast mot sin förare och hela familjen, glad och vänlig i lek, samt besitter ett oförskräckt mod och ärlighet som försvarare är sedan gammalt berömt. Boxern är lätt att dressera tack vare sin samarbetsvilja, sin käckhet och sitt mod, sin naturliga skärpa och sitt luktsinne.
Genom sin anspråkslöshet och lättskötta päls är boxern lika trevlig och uppskattad som sällskapshund, som den är som bruks- och tjänstehund. Boxern är varken falsk eller bakslug utan hederlig till sin karaktär.

Boxern är en brukshund som är väl lämpad för alla former av bruksarbete och som trivs och mår bra av att få arbeta. En boxer är en intelligent, läraktig och arbetsvillig hund. En bra brukshund behöver bl.a. egenskaper som stark flockkänsla, livligt temperament, nyfikenhet och mod - detta är egenskaper som de flesta boxer har. En boxer är en mentalt stabil hund.

Samtidigt som en boxer besitter mycket arbetsvilja så är den en envis och självständig ras som man inte kan dressera genom tvång utan all uppfostran och dressyr måste ske genom samarbete mellan hund och förare.

Det finns många exempel på ”arbetande” boxer i tjänst: polishund, väktarhund och servicehund är några, därtill finns ett flertal räddningshundar och bevakningshundar.

Sammanfattning
* En boxer är en brukshund som älskar att arbeta
* En boxer är en trevlig familjemedlem/ sällskapshund som kräver ett aktivt liv
* En boxer är en trogen kamrat som ställer upp på det mesta
* En boxer är en lättskött hund som knappt kräver pälsvård
* En boxer är en glädjespridare, en sann humorist och en ren stor personlighet
* En boxer har "en ängels själ i en gangsters kropp"

Källor: www.sbk.nu, www.skk.se och www.boxerklubben.nu


Ester i sitt rätta element


2012-01-22
15:26:50

Dag 2 - Presentation om min hund

Ja, så får vi presentera Ester, som ni flesta redan vet vem. Vi har haft några "halvhundar", dvs. de tillhörde någon annan, men vi lånade dem ofta. De får väl också komma med i den här presentationen...

Ester
Ester är född 2008-11-16, nere i Skåne hos Nuggets kennel. Med henne har vi hunnit tävla i lägre klass spår och lydnadsklass 1 samt ställt ut några gånger och gjort både mentalbeskrivning och korning (mentaltest för vuxna brukshundar mellan 24 och 48mån).
Hon är en väldigt rolig och enkel hund, fungerar bra i stort sett alla situationer och har hunnit göra en hel del. Ibland har hon alla tassar på jorden, men ibland också uppe i luften då hon gärna kommer på roligheter.

Fungerar bra med andra hundar som är trevliga och artiga mot henne, men dock behandlar hon små hundar som luft - där hon inte lägger märke till dem. Vad menar jag med "artig" hund? Den andra hunden skall alltså först hälsa på henne på ett trevligt sätt och inte komma rusande och börja brotta med henne - och då säger hon ifrån på skarpen.
Hon tycker om att arbeta och det på många olika sätt, tex. spår, sök, rapport, lydnad, drag osv. Dock väljer hon brukset framför lydnaden, och vi tycker också bruksprov är roligare än lydnadsprov, men lydnadsprov är också kul, men inte precis lika... ;)

Hon är en boxer med power och speed i sig, alltså A Boxer In Action ©


Och så andra "halvhundar"

Alfons
Han föddes 2008-07-21 hos Boxplay kennel i Tyresö, med starka engelska linjer bakom sig. Kyllsystern Lisa har tävlat lydnadsklass 2 och appellklass spår med bra resultat. Alfons är med oss ganska ofta och tillsammans beger vi oss gärna ut på äventyr i skog och mark. Gillar också drag och sök, spår förstår han sig inte riktigt på... ;) Han ägs av en av våra närmaste vänner.


Elsa
2002-08-16 till 2010-12-06. Min absoluta bästis under tonåren, där hon altid har funnits för mig i alla möjliga situationer. Hon kunde sitta på muren i flera timmar, bara för att vänta på att jag skulle komma hem från skolan. Tränade lite agility när hon var yngre men var för det mesta en härlig livskamrat. Dock gillade hon inte speciellt andra hundar, kunde vara ganska sur på dem. En riktig bollgalen boxertik med bra bollsinne... Vår granne ägde henne.


Silva
Ca 1989 - 2002-04-21. "Min" första hund, som dock tillhörde vår granne men henne lånade jag ofta. Hon var en klok dam som gillade att sova på studsmattan och ha en tennisboll i munnen. Blev omplacerad som ung till vår granne från en familj som misshandlade henne.


2012-01-22
14:28:56

På toppenhumör
Ester var verkligen på topphumör på promenaden, hon fick bära sin klövjeväska med lite vikter i när vi gick i skogen. Senare fick hon träffa och leka med sin kompis Kira och "larvade" hela tiden genom att hoppa dit och hit, slänga sig i luften, springa och äta snö samtidigt, bita i våra vantar, boxade med Kira osv..osv.. Just nu sover hon på min mammas dunjacka på golvet medan snön yrar utanför fönstren.

2012-01-21
19:23:11

Härlig "träningslördag"

Tränade sök idag vid ett trevligt område, vars skogen bjuder på snåriga vegetationer och höjdskillnader. Vi var fem glada ekipage, där alla har olika raser: staffe, weimaraner, kh collie, belgisk vallhund/groenendal och såklart en boxer. Ester gick som hund nummer 5 och vi körde riktigt sök med påvis och allt sånt.

Ester arbetade bra, men vid det mittersta skicket var hon lite slarvig och hade inte riktigt bra fart ut. Jag fick kalla tillbaka henne och efter ett par repriser kom hon tillbaka rusande, men hon hade fastrullen i munnen! Jag visste inte om figgen kanske inte hade lösrullar kvar och fick istället låta Ester ta fastrullen och springa tillbaka. För säkerhets skull band jag fast kopplet på tjänstevästen och bad henne visa mig vägen till figgen. Hon visade vägen helt perfekt fram till figgen och där sa hon att hon kom fram men tog inte lösrullen, utan istället fastrullen...

... aha! Vid nästa skick hade jag ett extra öga på henne så hon inte skulle ta fastrullen, men gjorde det inte mer därefter. Tog alla lösrullar och hade bra fart in, liksom jättefina påvisningar. Det var bara det enda skicket det var lite konstigt, som om hon ville självmant ta till den nästa nivån i sökträningen...
- Inte än, lilla Esterpärlan!
Jag är i alla fall nöjd med hennes sökarbete idag! Ser fram emot nästa träning!

Efter söket blev det lite uppletande tillsammans med Linda, Tyra & Azi, där vi lärde dem hur man skulle börja träna upplet och det funkade bra. Ser fram emot utvecklingen! =)


2012-01-21
08:18:31

Dag 1 - Presentation om mig själv

Ja, hur ska jag presentera om mig själv... En natur-/hundnördig, teckenspråkig 20+ tjej, som läser biologi på universitetet. Just nu läser jag kursen "Etologi I" - alltså "läran om djurens beteende". Det är riktigt spännande och till andra hälft av våren blir det en kurs i marinbiolog-området.

I hela mitt liv har jag alltid älskat naturen och djuren och alltid fascinerat de stora djuren, såsom vargar, tigrar, jaguarer, björnar osv och senare blev jag också riktigt intresserad av fåglar och har nu skådat i 11 år och samlat på flera kryss i Västra Palearktis. En globetrotter är jag också, har rest mycket och var några gånger ute på långseglats, och fler kommer det absolut att bli!
På senare år har jag blivit mer intresserad av naturen och diverse djur, även de små och ägnar också mig mycket åt natur-/hundfotografering.

Sedan jag var liten har jag vuxit upp med grannens underbara boxrar och även grannskapets hundar där jag ofta tog hand om och gick ut med dem. Det är ju inte så ovanligt hos de hundintresserade människor att de gick ut med andras hundar innan de fick en egen. Hundar har jag alltid älskat, sedan jag var bebis...

När vi var på väg tillbaka till Sverige efter en långseglats har vi bestämt att vi ska skaffa en egen boxer - och i januari 2009 fick vi hem vår guldklimp.


2012-01-21
08:16:22

Lite nytt att göra...

Dag 1 – Presentation om oss
Dag 2 – Presentation om våra hundar
Dag 3 – Berätta om våra hundraser
Dag 4 – Andra husdjur i våra liv
Dag 5 – Renras eller blandras?
Dag 6 – Hundsport
Dag 7 – Har ni och era hundar tävlat?
Dag 8 – Viktiga egenskaper när ni väljer hund
Dag 9 – Förebilder inom hundvärlden
Dag 10 – Hur valde ni kennel?
Dag 11 – En ras ni skulle vilja ha
Dag 12 – En ras ni inte vill ha
Dag 13 – Det här älskar våra hundar
Dag 14 – Det här tycker inte våra hundar om
Dag 15 – Visa en rolig bild på våra hundar
Dag 16 – Ditt favoritminne med våra hundar
Dag 17 – Tik eller hane?
Dag 18 – Varför har ni hund?
Dag 19 – Våra mål för 2012


2012-01-20
20:18:22

En liten utmaning...
Hittade den här "utmaningen" i P.S Hundars blogg (http://pshundar.se/) och tänker besvara för oss själva... ;) Utmana oss om ni vill!

1) VAD GJORDE DU I HUNDVÄG FÖR FEM ÅR SEDAN?
Fem år sedan, 2007... ja, jag hade min bästis Elsa, som var 5 år gammal. Vi promenerade, lekte, badade osv... och hade det bara så kul ihop! Gick ettan på gymnasiet...

2 ) VAD GJORDE DU I HUNDVÄG FÖR ETT ÅR SEDAN?
2011 - tränade och tävlade med Ester i appellklass spår, lydnadsklass 1 och hade det också bara så kul ihop vi bara kunde... Fjällvandrade också, repris är ett måste i sommar! Tillbringade också ganska mycket tid tillsammans med Esters bästis, Alfons. Pluggade biologi på universitetet.

3) FEM SNACKS ERA HUNDAR GILLAR
Apelsiner (!), BARF, kattmat (i samband med träningar...), torkade kyckling, torkade lever... Ja, för det mesta gillar hon.

4) FEM HUNDRASER NI KAN DET MESTA OM:
Boxer (såklart), men också american staffordshire terrier, australian shepherd, lagotto romagnolo och vissa fågelhundar

5) FEM SAKER DU SKULLE GÖRA OM I HUNDVÄG VAR MÅNGMILJONÄR:
Oj... mycket faktiskt, tex. driva olika projekt, som idag dock är på gräsrot-stadie...

6) FEM DÅLIGA VANOR I HUNDVÄG?
Inget som jag kan komma på... Ingen har någonsin tjatat mig att mata eller gå ut med hundarna, jag gör det bara automatiskt...

7) FEM SAKER DU GILLAR ATT GÖRA I HUNDVÄG:
Träna bruks (spår och sök), ta långa promenader, träningspromenader, tävling och drag

FEM HUNDSAKER SAKER DU ALDRIG SKULLE KUNNA KLARA ER UTAN?
Leksaker, hundmat, spår-/dragselen, tjänstetecken, reflexsele

9) HUNDARNAS FEM FAVORITLEKSAKER:
Bitskinn, pipboll, får-bitskinn, dummy av brandslang, mjuka uppstoppade leksaker

10) TIO BLOGGAR JAG VILL SE GÖRA DEN HÄR UTMANINGEN:
Ni som vill utmana får gärna göra det!

2012-01-18
18:38:25

Våra sinnen
Som de allra flesta vet att hundars sinnen är långt överlägset jämfört med oss människor. Dock har jag för mig att de har offrat lite av sitt synsinne för luktsinnet, så de ser lite sämre än oss men dock bättre i mörker.
Färgutskiljande har de nog inte så mycket av - vissa vetenskapliga rapporter säger att de kan se färger, andra i svartvitt och en del säger att de ser i blått... Hur de ser kan vi aldrig veta till hundra.

Jämfört med människor så kan hundar höra från 67 till 45 000Hz och vi människor 64 till 23 000Hz - men allra högst kan tumlarna höra, upp till 150 000Hz. På andra plats ligger vitval/ Berluga Whale. Tredje platsen tar fladdermöss, upp till 110 000Hz. Allra lägst frekvens kan elefanter höra, ner till 16Hz.


Doftsinnet får vi känna oss besegrade, jämfört med hundar har vi...

- 10 kvadratcentimeter luktepitel (doftyta) och hundar hela 170 kvadratcentimeter.
- 12 miljoner receptorceller för olika doftmolekyler, jämfört med hundars 1-4 miljarder.
- Vi behöver 50 miljarder dofymolekyler från vinänger för att kunna känna lukten av vinänger, medan hundar endast behöver 500 000 molekyler, alltså behöver vi 100 000 gånger mer doftmolekyler än hundar för att kunna känna någon doft.

Vi har 390 olika doftreceptorer, som kan kombineras på miljardtals olika sätt för att känna igen en enskild doft eller doftkombination.
Feromoner (dofter som man utsöndras från sig själv) kan vi visst känna av, och det mellan oss människor, oftast kring partnersval. Hos hundar har de också feromoner och det på olika ställen på kroppen. I deras urin finns det också, och det är en av anledningarna att de luktar på en annan hunds kiss. När vi pratar om det så brukar jag nämna att de läser tidningar, eller kanske kontaktannonser.

Löptikar annonserar tydligt att de är mottagliga och söker efter snygga hanar - och de gör det ju genom feromoner i sitt urin.

Och ni alla, som genom era skolböcker och lärare fått lära er om olika smakområde på våra tungor, till exempel receptorer för sött längst fram, för surt på sidorna, salt mittemellan och basiskt längre bak - ni kan bara
G L Ö M M A bort det.
Det är bara myt - alla smaksinnen (salt, surt, sött, bitter och umami) finns tillsammans nästan överallt i tungan.
2012-01-10
16:33:43

10 januari 2009
Det var exakt tre år sedan vi fick hem vår ädlaste ögonsten!

Vi bilade ner 50 mil till Skåne och hämtade Ester vid lunchtiden - och jag minns till och med hur vädret var! Det var mild och lite grått, snöfritt och ett par plusgrader. Nästan alla av Esters syskon var kvar, bara en eller två har redan åkt hem till sina nya familjer. Vi hade även turen att få träffa Esters pappa, då de bilade dit från Hallans för att hälsa på.

Vi tittade också när mamman och pappan träffades och lekte lite i trädgården, och mammans leksätt har Ester fått mycket av - intensivt, mycket tempoväxlingar samt fart och fläkt...
Hemresan gick bra, hon var bara lite fundersam i början, men somnade sedan på filten mitt mellan min mamma och mig i baksätet.

Första gången vi träffade Ester var den 26 december, då hon var 5v och 6 dagar och totalt har vi bilat 200mil för att träffa och senare hämta hem henne.


5 veckor och 6 dagar på bilden


2012-01-09
16:58:09

"Lagen om Boxerns äganderätt"


§1. Om jag tycker om det, så är det MITT.

§2. Om jag har det i munnen, så är det MITT.

§3. Om jag kan ta det ifrån dig, så är det MITT.

§4. Om jag hade det förut, så är det MITT.

§5. Om det är MITT, så kan det inte på något vis bli ditt.

§6. Om jag tuggar sönder det, så är alla bitar MINA.

§7. Om det ser ut som mitt, så är det MITT.

§8. Om jag såg det först, så är det MITT.

§9. Om du leker med något och lägger det ifrån dig, så blir det automatiskt MITT.

§10. Om det är trasigt, så är det DITT.


2012-01-07
19:35:35

Bilder från den senaste tiden
Här kommer lite bilder från veckan. Idag åkte vi till Drottningholm för en promenad tillsammans med Linda och hennes hundar. Vädret var kanonfint, lite småkyligt, kanske minus fem grader. Vi hade haft en jättetrevlig dag, helt enkelt!Upptäcksfärd på Skinnmossen...


- Vänta lite, det är nog något som rör sig där borta...


Turturduvorna...

Är Alfons en dålig förlorare, som gör en sådan ful grimas? ;)Flygande vampyr attackerar...


*Grrr!* Det är något som inte stämmer, bor det dvärgmänniskor där, måtro!? De har en egen villa, utedass, flaggstång, ångbåt och en brygga...


Nej, nej,  jag är inte (zzz...) alls trött!

Kompisarna Tyra och Azi


En ung boxerkille träffade vi också idag


Esters nya lekkompis, en aussie.Azi


Busiga Tyra...- Men, hörru, vilka ascoola läppar du har, grabben! Är du gjord av gummi?


Azi - Ester - Tyra, "Team TEA"

2012-01-06
18:41:25

Tänk om...


...man någonsin ser en dvärghund tävla IPO!

Det är ledsamt att många behandlar dvärghundar som något slags accessoar, trots att de är H U N D A R - Canis lupus domesticus! Såg en sådan igår i stan som hade en jacka motsvarande Canada Goose, med pälsmuff... Hur många dvärghundar rör sig i stan respektive ute i skog och mark? Det är också ledsamt att det finns många hundar som i hela sitt liv gått på asfalt och i små stadsparker och aldrig har haft sand eller mossa under tassarna och fått lite skit under klorna. Mår alltid illa när jag ser förmänskligade hundar - de är hundar, så de får vara hund!

2012-01-05
21:30:29

Stad vs. orörd skog

Som vi nämnde förut så drog vi till en riktig "trollskog" - mer orörd skog i 08-området får man leta efter: Tyresta! Vädret var inte på bra humör, men det hade vi hela tiden! Klädda i regnkläder och stövlar åkte husse, doggarna och jag till Tyrestas SÖ del och tog en lång runda på 8 km i fyra timmar - terrängen var medelsvår med en massa höjdskillnader. Inga liv syntes till bland alla träd och brända träd (från branden 1999) men lite spillning såg vi här och där samt flera färska spår efter bäver.

På väg tillbaka till bilen fick vi se vårt livs första bäverhydda, som var i bruk. Bävrarna är skygga djur, så några har vi inte sett. Om man skulle gömma sig i ett tält och spana ut över sjön så skulle man definitivt kunna se någon. En vild bäver har jag sett en gång, och det i vår hemmasjö! Vattnet var bräckt och bävrarna brukar aldrig finnas där, så det var säkert ett ungt djur på vandring till sitt nya revir för att hitta partner och bilda familj. Jag var ute på promenad med Elsa och när vi gick över bron såg jag något komma simmande rakt emot oss, fortsatte under bron till viken bakom oss. När den var nära oss insåg jag att det var en bäver vi tittade på!

Som några av er redan vet så har vi varit ute på långseglats med vår segelbåt 2003-2008 i europeiska kanaler, Medelhavet och en runda i Svarta havet. När vi var mitt i Frankrike och skulle passera en 6km lång tunnel med en pråm i spetsen och andra fritidsbåtar bakom dess. Tidigt på morgonen var vi ute på promenad utmed kanalen och såg flera stora djur sitta på gräset och några korsade kanalen simmande. Först utbrast jag "BÄVER!" - men efter ett tag insåg vi att de var gigantiska R Å T T O R!
Om de blev skrämda så tvekade de aldrig att dyka rätt ner i kanalen och försvann flera sekunder innan de kom upp någon annanstans och smet sedan in i håligheterna.

Alfons åkte hem för ett par dagar sedan och igår fick Ester, som sagt, en vilodag med 2 dejt både på fm och på kvällen. Idag var vi ute på en 4,5h lång promenad i stan, införskaffade bl.a. kursboken "Animal Behaviour" som jag ska ha framåt våren, besökte sedan Råhus-/Kronobergsparken för att leta efter bändelkorsnäbbar, men de drog iväg strax innan vi kom... Ev. gör vi ett nytt försök imorgon, för vi saknar arten i krysslistan!


Tyresta brandområde


Fin orörd myrskog
Dimslöjorna


Mystiskt...


♥ Doggarna ♥


Bäverhydda - lite mörkt vid fototillfället, togs med mobilen


Lite snö hade slalombacken visst, och det uppskattade Ester... ;)


Rådhusparken, ca 10 mindre korsnäbbar fanns där, men inga bändelkorsnäbbar...


Väntade på att bändlarna skulle visa upp sig... Det var kyligt, så det var skönt att ha täcket på sig när man är stillasittande en längre tid.


Trött efter en lång dag i stan...


Stooora snöflingor mötte oss när vi gick den sista biten hemåt. Många landade på Esters huvud...


2012-01-04
12:54:17

Hemsidan
Nu är hemsidan nedlagd (http://estertheboxer.cybersite.se) , och all aktivitet kommer att bedrivas här på bloggen.

Idag tar vi en vilodag, har haft en promenaddejt med två glada hundkompisar tidigare idag, och Ester skötte sig bra mot minstingen. När minstingen blir större så lär de bli bästisar och rusa ihop runt i skogen så att mossorna flyger iväg. Ikväll kommer Esters favorit-människovalp på middag, och de lär kleta ner lite slem på varandra...

2012-01-01
23:21:22

Långpromenad i riktigt hundväder

God fortsättning på det nya året, läsarna!

Vi tog en långpromenad igår på lunchtiden på "djungelrundan", där det var riktigt höga och snåriga vegetationer, höjdskillnader, vattenpölar och leriga stigar. Vildingarna hade hur roligt som helst under promenaden och innan vi kom till vår "trattisplatta" (givetvis talar jag inte om för er var den finns! Haha!) hittade vi faktiskt flera fina djupfrusna trattisar bland nedfallna löv och lite längre fram riktigt fina och stora kantareller!!! Hur crazy är det att finna sådana svampar på nyårsafton! Det skulle vara kul att kunna lära Ester att spåra kantareller, men valde att inte göra det, satsar hellre på riktiga spår med henne - vill ha pinnar - och inte kantareller när vi tävlar högre spår...Inatt skötte hundarna sig kanoners vid tolvslaget, jag har kört några pass med ljudskivan innan dess för att vänja Alfons vid oljuden. Ester brydde sig inte ett enda dugg och låg bara och sov. I början undrade Alfons vad det var för ljud som kom ifrån högtalarna, men kopplade av efter en stund. Redan efter ett par pass brydde han sig knappast om oljuden och sov också lugnt på golvet.
Vid tolvslaget, medan vi skålade champagne och åt någon slags italiensk bakelse fick Alfons goda torkade kycklingsbitar och Ester apelsinbitar.
Vad som kan få Ester klarvaken från den djupaste svackan i djupsömnen är utan tvekan... apelsiner eller mandariner plus ett par saker till! Stora pölar bildas jämt på golvet under hennes mun när vi skalar apelsiner.

Idag tog vi lite sovmorgon och gick upp vid tio-strecket och efter frukosten begav vi oss ut på långpromenad och gick från häststallet och tog en stor runda med en stor senväg, följde bl.a. Sandabäcken en bit för att kolla där, dock ingen strömstare. 
På blåa spåret på väg hem fann jag en stor björkgren och band fast med kopplet och släpade den efter mig. Det var en av hundarnas favoritsyssel, och roade också alla som passerade oss... ;) I början var det frostigt och fint, men sedan kom regnet och alla fina kristallkornen smälte bort - och gjorde marken tokhalt!
Enligt gps:en avverkade vi 9,11 km på ca 2,5 timmar och det var en bra förklaring varför hundarna var riktigt slutkörda nu på kvällen. Jag fick nästan tvinga ut dem vid åttastrecket på en snabbkiss i trädgården.

Imorgon planerar vi en långtur i äkta trollskogen en bit härifrån, oavsett väderslag. Det finns ju inte fel väder, bara fel kläder!


Å en annan sak, jag funderar på att lägga ner vår hemsida (http://estertheboxer.cybersite.se) och istället bara bedriva den här bloggen. Hemsidan uppdateras sällan, och i uppdateringsrutan är det jämt bara "Blogg" som skrivs upp. Så, om ni ev. har länkat till vår hemsida, länka gärna om till den här bloggen (http://sweetester.blogg.se)

Här kommer några bilder från promenaden idag. Halvkassa bilder, togs från mobilen - ville inte ta med min kamera i detta hundväder, för det var inte något optimalt kameraväder...