2012-05-19
21:50:47

Hundiga aktiviteter
Imorse begav vi ut tillsammans med "fikargänget" ut på en mysig promenad i skogen utmed Dammsjön. Hundarna hade det roligt tillsammans, bara Ida och Ester vågade sig ut och ta ett dopp i sjön, medan Boogie och Nessie valde att vara kvar på land och ibland stjäla pinnar. Boogie har också blivit duktig på att springa i full fart och sätta tassar på någons bak. Ett par gånger var två av oss NÄRA att ramla i sjön!
Vid ett tillfälle mötte vi en trevlig gul boxerkille och sin husse. Vi pratades vid lite och det visade sig sedan att han kom från Lyckovinstens kennel, där vår sökinstruktör på boxerlägret var uppfödare. Kul!

Medan vi satt på en solig klippa och fikade utdelade jag torkade abborrskinn som jag fileat och hängt på tork åt hundarna. De fick utan tvekan MVG+ av dem... Efter drygt 2,5 timmar ute i skogen kom vi hem och jag fortsatte att arbeta med vedhögen, som fick "tillökning" i form av en massa nyhuggade ved och sjösatte även roddbåten. På eftermiddagen mötte vi Helena och Lexi vid Nyckelviken och la två spår till varje hund. Ett av dem var icke-förarspår, där vi hjälpte varandra åt att lägga ett.

Medan spåren låg och svalnade lite tog vi en promenad och hundarna fungerade fint ihop. De tog ibland boxerrace och var så lika till sinne. Hjälpte även dem med lite tips och råd inför morgondagens utställning. Därefter fick Lexi spåra mitt utlagda spår, som gick över torr tallhed och in i blåbärskogen. Det klarade hon fint, för att vara relativt ny inom området! Ester fixade också sitt bra, dock missade hon ett par pinnar då hon gick förbi dem, men annars hade hon nosen ner hela tiden och arbetade bra. Jag är nöjd med hennes spårarbete, och nu ligger hon och sover tungt på sackosäcken...


2012-05-16
20:50:09

Kaviar
För er som inte känner till det, så är Ester fullständigt G A L E N i apelsiner och kaviar! Ja, det läste ni rätt, apelsin och kaviar, utöver det andra som är "logiska" hundars-favorit-mat, såsom torkade lever osv...!

Idag gjorde husse en liten "experiment", som vi gjort flera gånger förut, men som alltid misslyckades... han kröp försiktigt förbi Ester och hörde hur hon snarkade och visste att hon sov djupt. Kröp försiktigt in i köket och halade in Svennes kaviar och ett par hårdbröd, "smetade" in kaviar på bröden och satte ihop dem. Bröt sedan fööörsiktigt dem i små delar så att Ester inte skulle höra och hennes matskål låg på köksbänken bredvid honom på mjukt underlag, så att skålen inte skulle föra oljud på hårda köksbänken. Ester låg också i ett annat rum en bra bit bort.

Försiktigt vände husse på sig - och där satt Ester vid kökets ingång och tittade storögt medan hon dreglade för fulla muggar. Hon visste vad som var på gång... Och där misslyckade vi än en gång!
Likadant var det med apelsiner när vi skalade dem vid tidigare tillfällen och försiktigt la dom i skålen. Tydligen har hon supernos med extra känsliga luktsinnen för goda "gourmentmat"...!
2012-05-14
21:22:34

Gårdagens promenad


Hittade en solstol uppe på slalombackens topp, fällde ut den och satt och bara njöt av utsikten. En joggare kom förbi och undrade vad det var för skumma figurer som satt uppe på kullen med en solstol... Inte någon vanlig syn direkt. ;)


Vi var idag på klubben och tränade platsliggning + budföring med skott och sedan finslipning med kryp, hkl-hopp, metall- och träapportering. Om jag ser tillbaka i höstas och jämför med nu, med träningen och allt vad det innebär, så har vi tagit flera stora kliv framåt - speciellt med riktigt bra attityd och lagkänsla. Härligt!


2012-05-12
19:45:33

Tyresö BK, lilla Joplin och Herr Älg
Förmiddagen tillbringades på Tyresö BK i skurväder, där det var träningstävling. Jag valde att bara ge Ester en trevlig upplevelse av tävlingskänslan, och valde att skippa platsliggningen. Att ligga på blött gräs är inte hennes favoritgrej...

Medan vi värmde upp oss kom Bianca och lilla Joplin förbi - mitt boxerhjärta smälte när jag såg Joplin, gudomlig söt lilla boxertjej!! Hon skakade nästan okontrollerat när hon såg Ester, tydligen visste hon att Ester var en boxer - och kul att leka med.. Likadant tyckte Ester om lilla Joplin, boxervalpar är speciella, de! De är ofta mycket framåt, nyfikna och orädda - och bara sååå mysiga! De fick hälsa på varandra en kort stund och tydligen gillar de varandra. =) Det var också väldigt nära att jag tog med mig Joplin hem, håll i kopplet lite hårdare nästa gång, du! ;)

Själva träningstävlingen gick rätt bra tycker jag, fick en bra överblick över vad som vi behöver träna på. Ruuutan behöver vi fortfarande träna på, liksom stadga i vissa delar. Annars var Ester het och jag fick faktiskt lugna ner henne lite under fria följdet. Apporteringen gjorde hon klockrent, men valde att spotta ut klossen när hon väl satt bredvid mig, innan överlämningen.. ;) "Uppsättande" behöver vi också fortfarande finslipa på, men läggandet var okej. Är nöjd med vår presentation även idag med.

Efter när vi var klara åkte vi till Alby friluftsgården och gjorde en medelstor uppletanderuta i en riktig kuperad skog. Tre föremål fanns utlagda och Ester arbetade fint, apporterade hem när hon upptäckte föremålet. Därefter tog vi en promenad in i skogen och träffade på herr Älg, dock av platt trä. När Ester fick syn på älgen blev hon riktigt förbannad (och rädd också...) och skällde nästan pälsen av sig. När hon smög förbi och hamnade framför älgen "försvann" älgen, då träskivan inte syntes. När hon fortsatte en bit till och vände på sig - och där stod älgen igen - och så la hon benen på ryggen. Vände, skällde lite till och undersökte sen älgen och avblåste därefter faran...

Senare på kvällen hann vi med en långpromenad mellan skurarna, fick bara ett par droppar på oss, och kansk 10min efter när vi kommit innanför dörren ösregnade det igen.. På tal om tur. ;)

2012-05-09
20:07:54

Träningstävling
Vi var idag på Nacka BK:s träningstävling, där det är samarbete med SSBK, Lidingö, Haninge, Tyresö och Nacka BK. Dock var det bara folk ur NBK, TBK och SSBK som kom. Totalt var det 3 st i klass 1, 2 i klass 2 och tre i elit. Vi tillhörde klass 2 och det var vår första träningstävling i 2:an. Ville få en överblick hur vi ligger till, rent tävlingmässigt, med tvåan. Vi är inte riktogt 200% klara med alla moment, så det fick gå som det gick.

Hade startnr 5 av 5 (platsliggning både 1:an och 2:an tillsammans) och på protokollet står det:

Platsliggning: 10
Fritt följd: 8
Läggande: 10
Inkallande: 9
Sändande med ställande (rutan): 0
Apportering: 8
Hopp över hinder: 8
Fjärrdirigering: 7

Platsliggningen gick lugnt till, dock var Ester lite disträ precis innan vi bad våra hundar att inta liggande ställning, men låg lugnt och fint under hela momentet. Därefter väntade vi på vår tur och då passade väderguden på att småpinka lite, skurar kom och gick hela tiden...

Försökte skapa bubblan när vi gick in i planen, dock sprack den lite men jag lyckades lappa till och höll igenom ganska bra. Fritt följd gjorde hon rätt bra, dock ibland med lite för mycket luft mellan oss. Mycket bättre än tidigare tävlingssäsong i alla fall, har jobbat stenhårt med det! ;)
Läggande - 10p!!! Det bästa vi fått hittills, efter allt jobb som låg bakom!
Inkallande, troligen satt hon lite snett vid avslut, men annars var det klockrent. Rutan... (mohaha..)
Vi gick till uppställningsplatsen och riktade in Ester - men "skyddsväggen" brevid planen fångade hennes uppmärksamhet... Försökte rikta in henne igen, men det blev inte bättre... När jag kommenderade - just det, hon sprang mot skyddet men tvärstannade precis i höjd med rutan och gick lite omkring för att leta efter targetmattan...

Fick avbryta henne och göra om kanske 3 gånger, avbröt när hon gjorde bra då jag la bollen i rutan... Behöver träna mer på det, vilket vi visste innan dess.
Apportering, hon gjorde det fint, men höll bara med ena hörntand och satt först framför mig med baken mot mig, backade in... Ajabaja... behöver träna mer på det.

Hoppet - hon tjuvstartade på väg tillbaka, därav avdraget. Fjärren, fick säga sitt två till tre gånger vid det första kommandoet men sedan flöt det på bra. Även lite problem vid sättande när jag kom fram till henne.

Ja, jag är rätt nöjd med vår presentation, och kommer att fortsätta träna på våra brister innan det är dags nästa gång.

2012-05-07
21:18:40

Måndagsträning
Var vid Nacka BK idag på kvällen på skotträningen. Eftersom vi inte tränat skott och platsliggning på ett bra tag så ville jag inte att Ester skulle ligga platsliggning med skott i 5 min tillsammans med andra hundar, så gjorde vi egen platsliggning vid sidan om. Satt först 0,5m ifrån - ingen reaktion vid 1:a skott, ökade sen till 5, 10 och 20m och fortfarande ingen reaktion. Därefter var det budföring, och även här tog vi lite mjukstart, gjorde bara 1 skick till mottagaren med skott. Ester sköt iväg vid mitt kommando och vid mottagaren, ca 100m bort fick hon sin favoritbelöning, och stod en stund och undrade om hon inte skulle springa tillbaka till mig... ;)

Efter skotträningen var det sittande i grupp och vi deltog för första gången. Hade Ester på ca 1,5-2m avstånd och det gick fintfint. Belönade henne regelbundet att hon satt lugnt och inte ändrade ställningen. Därefter var det platsliggning, körde först fullt synligt och sedan dolt. Kikade igenom springorna och såg att Ester skötte sig bra, hade hakan på backen för det mesta. Matte♥ bultade lite.. ;)

Därefter tränade vi vissa moment, hade lite problem med rutan där hon sprang vid sidan om konerna, men ändrade lite träningsupplägget och hon gjorde det bra de två sista skicken, och där avslutade jag. Ville sluta när det gick som bäst, för då kan hunden (ev..) komma ihåg det positiva till nästa tillfälle. Likadant var det med platsläggande, lite varierande resultat - men med lite dk blev det bra igen... (ajabaja, ska träna bort det...)
Tränade även ingång till planen och Ester var på jättebra humör och var samarbetsvillig = glad och nöjd matte. :)

Avslutade dagens träningspass med uppletande i skogen. La först dit ett föremål för att studera hennes beteende, där hon skulle greppa tag i föremålet så fort hon hittat det och springa tillbaka till mig, och inte springa en runda för att kolla var resten låg. Detta svarade hon på bra och provade sedan att lägga ut tre olika föremål på tre olika ställen, även där bra respons.
Tog sedan en liten runda i skogen och njöt av utsikten över Stockholm, Nacka BK har nog den vackraste utsikten av alla BK i Stockholmsområdet!

2012-05-06
18:15:27

Det känns bra...
... med de flesta momenten i tvåan! Körde en snabbis och momenten satt fint! Härligt att ha en sådan känsla att det går bra. Nu ser vi fram emot ett par träningstävlingar, för att få lite feedback om vad som behöver förbättras innan det är tävlingsdags.

Många har varit ute och tävlat den sista tiden, och med många fina resultat. Härligt!

2012-05-06
18:11:10

På resande fot - sammanfattning
De senaste månaderna har varit ganska hektiskt - men roligt, då vi varit mycket ute på resande fot. Åkte utomlands, ner till sydligare breddgrader under påsklovet och tog flera härliga långpromenader i nya miljöer, dök (alltså med full utrustning) och såg flera spännande saker (bl.a. en rocka, streaked gurnard och en lobuster) och åt goda mat. Ester fick bekanta sig med några trevliga lokala hundar och några boxrar såg vi också. Därefter bar det av till västkusten där jag var vid Kosterhavets nationalpark och Havslaboratoriet tillsammans med min universitetsklass och gjorde några forskningar. Fångade bl.a. egna krabbor och nordsjöräkor som vi kokade och åt upp.

Efter västkusten var det några lugna dagar hemma, innan vi far till underbara södra Öland och stannade där i några dagar. Lååånga promenader tog vi, varav en 6h lång runda mitt på dagen. Vid ett tillfälle upptäckte jag ett litet svart lamm stå på fel sida av stängslet, ner mot 70km/h vägen. Bad Ester sitta kvar medan jag fångade lammet och hennes ögon var tallrikstora när hon fick känna lukten av den lilla krabaten. Inte ofta man får bekanta sig med udda djur. ;)
Lammet placerade jag mitt i den rätta hagen och morgonen därpå var det försvunnet, liksom resten av hjorden. Skönt!
Några huggisar fick vi också träffa på, varav en helsvart flög för livet MITT emellan Ester och mig! Det där var inte okej, men allting gick lugnt till och inga blodvite uppkom...
Efter Ölandresan bar det av till Öregrund för tre dagar vid Kustlaboratoriet med universitetsklassen och provfiskade + forskade lite där uppe. Fick bl.a. lära oss hur man kunde åldersbestämma fiskar med hjälp av gälarna och otoliter.
Med mig hem hade jag 35 stora abborrar + 1 gädda, som jag fileade och totalt blev det 72 fina fileer efteråt... Det finns inget bättre än att äta egenfångade mat som man varit med från fångsten fram till stekpannan och ner på tallriken.


Kom just upp till ytan...


Trålfångst


Fina Tjärnö!


Provfiskning i Bottenhavet


Bamseabborre: 44 cm, 1,5kg och 12 år gammal.