2012-10-21
22:49:07

Vi två...

2012-10-20
21:01:03

Landsort & sök
Igår var det en heldag på Landsort i fåglarnas tecken. Klev upp redan kl 03:35, var på plats på ön kl 07:45 och skådade fram till 15:10 då båten gick tillbaka. Ganska lugnt med fågeltillgången, men såg flera dvärgmåsar på sträck. Hem kom vi kring kl 19, totalt slutkörda! Idag var vi lite sega, för att inte tala om hur Ester var det! Seeeeg!!
Vi planerade sen tidigare att träna sök idag, så vi var fyra med fem vovvar som sågs ute i skogen i duggregnet. Ester gjorde inte sitt bästa sök, det var ju hennes trötthet som påverkade - och det var ingen bra kombi... Fast tomslaget och ett par skick var jag nöjd med, och avbröt när hon gjorde det bra. Nya tag nästa gång, och det med en piggare Ester... =)
 

2012-10-17
17:40:00

Senaste dagars aktiviteter - per bilder
Idag åkte vi till Klacknäset längst ut på Ingarö och "kryssade" en väldigt exotisk art - nordlig karminbiätare. Arten brukar finnas vid Kenya och Tanzania (det ni!) så det var nog två förrymda individer. Vem vet, de kanske faktiskt flög på egna maskiner därifrån... Tog sen en härlig promenad i närheten.
Längre ner på sidan finns några bilder från favoritögruppen - Huvudskär, längst ut i Stockholms yttre skärgård. Efter Huvudskär kommer havet, och sen Finland, Gotland, Baltikum eller Polen, beroende på var man blickar mot.

 

2012-10-16
19:37:00

Nytt projekt på G!
Se här: http://www.sensus.se/tjanster/teckensprak/start/ht2012/hundkurs/
 
=)

2012-10-07
23:02:25

Sökdebut!
Idag debuterade vi lägre klass sök, och den första söktävlingen - men inte den sista! - vi varit med om.
 
Kl 06:30 klev jag upp efter en ganska orolig natts sömn, med en massa funderingar hit och dit, vad man skulle göra och INTE göra i sökskogen och på appellplanen osv..osv.. tänk om klockan inte ringer... osv...
 
Kl 08:30 var vi på plats vid DTBK och 09 var det lottning, fick nr 3 av 5. 09:30 platsliggningen - fick sammanlagt 7,75p. De två hundarna som låg bredvid Ester tittade länge på henne (kanske för att hon var söt..?) och det gjorde nog henne lite obekväm, så hon satte sig upp och satt kvar under resten av momentet. Det är bara att träna vidare på det. Nema problemas.
Sen budföring, släta 10:or.
 
Sen var det ytterligare väntan - och lydnadsprogrammet var lite brokigt men vi genomförde det ändå.
Linförighet: 5-5 (fortfarande under träning, bättre ska det bli till våren, red.!)
Framförgående: 6-8 (hon gick ut lite sakta, men hade jättebra riktning - vilket faktiskt förvånade mig!)
Platsläggande: 6,5-6 (jag var osäker på om hon ens skulle lägga sig, så hellre DK än två nollor...)
Inkallande: 8,5-9 (några saker fångade hennes uppmärksamhet under språnget...)
Krypande: 0-0 (alltför luftigt under magen, det skedde under de två senaste träningarna, vilket hon inte gjorde förut - så jag får ta krafttag i det).
Apportering: 0-0 (sprang dit, stannade, luktade, tittade på mig, sprang tillbaka utan apporten, ropade 1x till, sprang tillbaka och hämtade in den...)
Hopp: 10-10 (något hon verkar älska..)
 
Och sen var det 1,5-2 timmars (jobbiga!) väntan på att få söka. Pirrigt värre...
 
Ca 13:40 gick vi in i sökskogen och blev visad av TL:n var mittstigen var, rutans början och gränser osv. fanns och sen "klädde" jag på Ester och sände iväg henne åt vänster.
Hon dröjde lite... Ska jag blåsa? Springer hon fel? Det var tusentals tankar som for kors och tvärs i hjärnkontoret...
 
Plötsligt kom hon tillbaka med fastrullen!! Kopplade henne och bad om påvis - hon ledde mig till en kista där figgen låg gömd. Yes!
Sände sen henne åt andra sidan - och hon kom tillbaka med fastrullen i munnen - det var en dold figge under skyddstäcket nedanför en sten. Yes, två figgar!
 
Sände sen henne åt motsatta sidan, ropade på henne efter en stund och sände iväg henne på den andra sidan - men hon gjorde alltför grunda slag... Ajabaja!
Sände igen och efter en liten stund kom hon tillbaka med fastrullen! Var det sant!?

Kopplade henne och ropade "viiisa" men hade ingen tryck i linan - och då började det komma hundratals tankar i knoppen igen... Hon gick dit och hoppade sen på en stor sten. I samma ögonblick tänkte jag "jaha, det var inte bra det..." men sen såg jag figgen ligga under granen!!!
Bad henne sätta sig bredvid mig medan domaren fiskade fram figgen. Tre figgar av tre möjliga! Yeah!
 
Domarna gav oss fina 8,5-8,5p med kommentar "lite brister i systematik och lte väl oavsökt i början. För övrigt jättebra. Bästa lkl hund hittills för dagen."
 
Och slutresultatet blev som jag hade hoppats på: GODKÄND med 410,75p! Vi är inte alls redo för högre sök, så vi ville ha ett GK resultat för att kunna fortsätta tävla lkl sök och bli mer vana. Den här var ju också våra första söktävlingen. Nöjd är jag!! Och på 4:e platsen av 5 kom vi - vi var totalt 3 mallar och 2 boxrar. Lena & Vilja, ni jobbade väldigt bra idag tycker jag! Och grattis till ert GK resultat!
 
Så nu heter Ester både officiellt och inofficiellt: KORAD LP1 SPH1 SÖKH1 Nuggets Sweet Stella.

2012-10-04
19:42:46

Kände mig iakttagen...
Hade en halvdag på universitetet idag, så efter en snabb lunchätande här hemma drog jag ut till skogen tillsammans med Ester och svampkorgen. Så fort vi kom in i skogen stod några svarta trumpetarsvampar där och bad om att bli plockade.
Utmed kraftledningen gick vi, och Ester var upptagen med både gräsbetande och pinnleken, tydligen smakar gräset extra gott när det just regnat, för orolig mage hade hon inte...
 
Ibland gick jag runt och letade efter små guldkornen bland mossorna så kollade jag var Ester höll hus, det är alltid HON som håller koll på mig, och inte tvärtom. Fast jag ville bara veta var hon var. Ofta syntes hon inte till, så jag ropade svagt på henne.
Inte har hon kommit än... Självklart börjar man småfantasiera lite... tänk om hon fick syn på något lockande?
 
Ropade lite högre. Ännu inget resultat. Ropade en gång till. Nej, hon dök inte upp. Och i samma veva när jag tog upp visselpipan för att blåsa i den kollade jag för säkerhets skull än en gång till runt mig, för jag kände mig ganska iakttagen...
Givetvis stod Ester precis bakom mig med pinnen i munnen och undrade varför jag ropade och ropade på henne när hon ändå var på plats...
 
Och det hände inte bara EN gång... Att de alltid måste smyga fram till en och ibland kunde hon stå precis bredvid mig och titta ditåt jag tittade på långt bort i "horisonten" - och när jag väl upptäckt henne så verkade hon fråga mig
- Vem letar du efter?
...
 
Och vid ett annat tillfälle var en stor och fet padda nära att skrämma skiten ur mig, när jag letade efter röda trumpetarsvampar vid ett träskområde. Helt plötsligt började någonting röra bland gräsen endast ett par tiotals centimeter ifrån mig... Inte så kul när någonting överraskar en, och det i en tämligen mörk skog...

2012-10-01
22:02:00

Signalhund
Vi har tänkt på det länge, men nu har vi börjat "utbilda" Ester till att vara en signalhund när det ringer på dörren. Eftersom jag inte kan höra dörrsignalen, och ibland kanske någon av oss jobbar i tvätt-/arbetsrummet och inte hör det heller. Men det gör Ester alltid, och hon brukar vaktskälla ett par ggr och sen sätta sig och glo mot dörren.

Nu försöker vi få ändring på det, så att hon istället springer fram till någon av oss (framförallt mig), hoppar upp och lägger sina tassar på mina ben (om jag nu skulle ligga eller sitta) och sen gå mot dörren. Vi började träna det idag, då hussen snällt fick stå ute i mörker och ringa på flera ggr. I början undrade Ester vad hon skulle göra då hon fick syn på klickern som jag hade i handen, så hon började använda sin fantasi och provade först med att apportera löst liggande föremål på golvet. När hon har apporterat alla sina leksaker försökte hon släpa sin saccosäck mot mig (!!) men sen avledde jag hennes apporteringslust med att kasta en boll som hon gillar att vara upptagen med. När det ringde på dörren nästa gång ropade jag på henne väldigt svagt - och snabbt kom hon tillbaka, hoppade upp och fick en bit godis.
Detta upprepades några gånger och redan efter första träningspass verkade hon göra framsteg, så vi ser fram emot fortsättningen!