2013-03-29
23:11:00

Lydnadspass
I onsdags blev det två lydnadspass (+promenad!), först med Kicki ute på isen och sedan med Emmy vid Värmdö BK. Båda pass var givande och vi fått matnyttiga tips om några olika detaljer. När vi var ute på isen var den rätt oröd med skare och lite hård fluffsnö ovanpå - perfekt! Vi kunde därefter se och analysera lite hur vi har gått fria följdet, till exempel, och diskutera hur vi skulle lösa si och så med det som behövde förbättras.
 
Igår var vi och tränade tvåtimmars lydnadpass med fem andra trevliga ekipage inne i HundArenas relativt nya inomhushall med konstgräs. Äntligen säger jag, efter att ha fått träna lydnad antagligen utomhus på isiga/snöiga ytor eller inomhus på trånga ytor! Ända från början kändes det väldigt bra, Ester var samarbetsvillig och träningssugen - och även jag! På sistone tycker jag det har hänt mycket med fria följdet - det har blivit mycket bättre! Vi har jobbat hååårt med attityden och det har verkligen gett resultat - och det är en rejäl morot för oss.
I det här passet körde vi snabba läggande, platsliggning, apportering, rutan, kryp och fritt följd och fått några bra tips - men sedan började Ester må lite illa och kastade upp sin frukost och godisbelöningarna... *suck* Vi var hos veterinären samma morgon för den årliga vaccinationen och avmaskningen, så det var avmaskningstabletterna hon reagerade på - vilket är inte heller första gången... Nu mår hon i alla fall bra igen.
 
Här kommer några bilder, de från inomhuslydnaden tog Elin Sehlin (tack för de fina bilderna! Är även helt kär i din mysiga Billy!).

Fritt följd


Högersväng, det som vi behöver jobba lite extra på (även med stegteknik hos MIG!)
 
Dissa
 
Linn & Vita
 
 
 
 
 

Lite prat om krypteknik
 
- Riktningsvisningen
 
 
Galna Vita.. ;)

2013-03-23
18:53:57

Don't touch me!
Nu ska jag ta upp ett hett men känsligt ämne: hundmöte. Det väcker många olika känslor hos människor, vare sig de är hundägare, vanliga eller hundrädda människor eller hundar emellan. Alla individer är olika och alla har olika beteende, så det går inte alltid att förutse hur ett möte kommer att gå till. Åtskilliga gånger har vi mött hundrädda människor, och de har haft många olika "anledningar" till detta - kanske har deras föräldrar lärt dem att hundar är farliga och att man måste undvika dem. Eller så har de varit med om någon olycka där hundar varit inblandade - allt från att bli nedknuffad som barn (läs krönikan i senaste Hundsport) eller tragiskt blivit biten/nafsad. Det hjälper inte om man bara säger att ens hund är snäll - de är rädda och de skiter i om min hund är snäll eller inte. Sådana tillfällen kan man som hundägare inget göra än att hålla sin hund kopplad och undvika personen (som också undviker hundekipaget) och visa respekt. Jag tar inte mer om det här området, utan fokuserar nu på möte hundar emellan.
 
"Framfusiga" hundar tycker vi oftast inte om, det vill säga främmande hundar som bara springer fram mot oss och bara börja sniffa överallt eller vad det nu än händer. Det har hänt oss några gånger de senste veckorna och vid alla tillfällen var deras ägare minst 75-100m bort och ett sådant situation skedde faktiskt för en liten stund sedan på vår eftermiddagspromenad. Varför kan inte de hålla koll på sina hundar så att de inte springer fram till andra hundar utan lov? Ester kände sig osäker vid sådana framrufsiga möten och hon visar alltid tydliga signaler att hon INTE vill och tycker det ÄR obehagligt - men det uppfattas sällan av den "framfusige". Jag som hennes matte och ledare skyddar henne och gjorde även de gångerna det hänt. Varför kan inte ägarna visa mer ansvar och respekt för andra...!?

2013-03-18
07:51:43

Helg fullt med hundbus & Aurora borealis
I lördags rockade Ester loss tillsammans med kompisen Kingston och de var så lika att man kunde tro de var syskon med varandra - men icke. Kameran följde givetvis med och det blev många fartfyllda bilder. Dagen därpå fick hon återigen rocka loss, den här gången med Alfons. O ja, Kingston & Alfons är halvbröder, med samma fader. Jag ser mycket Alfons i Kingston, framförallt rörelsemönster och hur de leker med Ester.
Igår kväll när jag kom hem från ridhusträningen såg jag på facebook at en annan kompis sett norrsken här i Stockholm. Stockholm!! Blickade ut men såg inget...
 
Lite senare, vid 22-tiden sågs det tydligt och det var nog första gången jag såg norrskenet och det var nog ovanligt starka och många solstrålningspartiklar som träffade atmosfären denna kväll. Man behövde inte åka upp till Tromsø eller Jokkmokk för att se det - men frekvensen är naturligtvis mycket större där uppe än här vid 60:e längdgrad.
 

2013-03-10
20:47:00

Sänder in ett inlägg utan att matte känner till om saken!
När matte sitter och jobbar med statistiken i datorn, där hon skriver någonting om höft dysplasi hos sex olika hundraser så passar jag på och sänder iväg ett inlägg här!
 
Ja, vi har varit ute på två långprommisar idag och två olika sådana. Den första var rätt tidig, hon gick upp redan ca 6:30 - och det självmant! Jag försökte dra ut lite på tiden, men när jag hörde mina foderkulorna klinga vackert i köket så gäller det att vara på plats strax bakom henne och se trevlig ut! Och även dregla snålvatten.
Väl ute på promenaden gick vi förbi "träningsängen", som jag älskar att vara i! Men den här gången tyckte inte matte att vi skulle vara där, för vi var där och busade igår med bland annat markbrottningen. Hon pep ibland till när hon tyckte att jag bet för hårt... och så fick jag också träna på att stå på "gungan", det var lite läskigt i början - men skoj var det! Inte konstigt för jag fick en godisbit för varje framsteg jag gjorde. Vem skulle inte tacka nej till såna tillfällen?!
 
Efter att ha läst lite tidningar lite här och där och även lämnat visitkort så började fyra fågelf*n skrika så in i h*****e bara för att jag gick förbi... blängde tillbaka gjorde jag på dem... Matten stod och plåtade med sin fåniga ajfåån på nötskrikorna innan vi gick vidare.
Strax därefter kom en gul labbe framrusande och ville hälsa på mig, men det ville jag inte, för jag uppfattade honom som framrufsig och inte alls artig. Så vi bara gick iväg, och hans matte var ca 100m bort... *Suck*!
 
Väl på isen fick jag min tennisboll, och passade då på att sträcka på mig oooordentligt med långa kliv! Tur att matte inte hade sin kamera med idag så att jag slapp posera... Nåja, kanske inte posera, utan bara springa runt och ha skoj medan hon sitter som en orörlig potatissäck.
 
Ja, just det... rådjurlort börjar poppa upp lite varstans nu - och vilka riktiga hundar är det som inte tackar nej till sådana godbitar!? Jag vet att jag inte får - men jag kan helt enkelt inte låta bli att inte ta i mig några... och i tisdags när jag var hos dagmatten passade jag på och bröt mot regeln fullständigt - och svalde ner "några" hästlortbollar. "Straffet" kom dagen efter, då jag bajsade extra mycket, och i samma konstinens som hästlort! Hahahaha!
 
En annat otrevligt hundmöte fick vi även imorse, då en ung svart labbe kom framrusande (i hög fart att snön bakom honom yrde!) fram till mig och nosade överallt - jag sa ifrån rejält och min matte skyddade mig med att puffa bort labben. Fick förklaringen "han är bara ett år gammal"... skit samma! Sånt gör man ju inte bara, att springa fram till andra utan lov... De som känner mig vet att jag är rätt artig och vill att man först skall hälsa på varandra och sedan fråga om lov att leka. Alltså med nya kompisar.
 
Senare på eftermiddagen blev det en långprommis till och när vi kom fram till isen från skogen gjorde jag samma sak - rusade runt med min snörboll i munnen! Snart skall jag ut och kissa för natten, och sen stämplar jag ut för dagen!

2013-03-10
11:12:52

9:e bästa lydnadsboxern 2012!
Svenska Boxerklubben utdelar årligen vandringspriser till de som presterat bäst i olika område, allt från utställning (Peggie-Ceder, resultaten från alla boxerspecialer), Forester Johnson-VP (bästa bruksboxer), Maj-Britts minnespris för bästa lydnadsboxern till IPO osv.
Det är många ekipage som har tävlat/ställts ut ifjol och rankningen räknas utifrån klasserna de tävlat i och vad för pris de fått (GK, uppflytt, 1:a pris osv).
 
Ifjol tävlade vi i lydnadstvåan och en gång i sök - och det var tillräckligt för att hamna på den ärofyllda 9:e platsen för den bästa lydnadsboxern med 8p! Man hamnar längre upp i rankningen ju högre klasser man tävlar i samt bra resultat. Esters halvbror Oddie delar på första platsen tillsammans med 3 andra ekipagen med 12 p, de har kammat ihop tre ettor i klass två (1x 1:a pris = 4p) och Esters helbror, Dexter (från samma kull) kom på delad 11:e plats. Jätteskoj!!

2013-03-02
10:48:03

2:a ÖLO lydnadsmästare 2012
Just det, för två helger sen var det ÖLO-årsmöte och bland annat jag blev invald som suppleant. Det ska bli roligt och roliga aktiviteter väntar oss framöver. Förhoppningsvis blir det också ÖLO-läger till hösten!
 
Vid prisutdelningen presenterades vinnarna för 2012-års bruks- och lydnadsmästare. Vi kom god tvåa, och det var jätteroligt! Vann gjorde Susanne & Dissa, där delyckades samla ihop tre ettor i ettan och därmed LP1. Vi lyckades bara samla oss åt en etta i tvåan och resten tvåor... =)
 

2013-03-02
10:41:06

Årets första spårträff
Äntligen har årets första spårträff blivit av, liksom årets första sökträning. Det är inte så himla enkelt att spåra eller söka när det är så pass mycket snö, dels så är spåren synliga - men hunden måste ändå lära sig att inte spåra/söka med ögonen. Och så får de också extra fysträning på köpet (även vi hundförare!). Sökte gjorde vi i skogen vid Länna tillsammans med tre andra figgar och två andra hundar. Ester fick fem figgar och två tomslag som hon svarade på ganska bra. Lite bakslag och ögonspårning men blev bättre efter när jag kallade hem henne och sände om.
Spårträningen blev av i Tyresö tillsammans med ett helt gäng med glada människor och en hel del olika raser, allt från bostonterrier och softcoated wheaten terrier till dobermann och såklart boxrar... =) Emmy och jag la spår åt varandra och jag gav Emmy & Lyra en härlig och nyttig utmaning (och de åt oss oxå...)
Spåret började vid stigen och fortsatte genom smågranar och -tallar, korsades med flera viltspår (ibland parallella med dem), nerför backen, uppför de jättelika snöhögarna som blivit ditforsade av plogbilarna och slutpinnen låg där. Lyra tog spåret väldigt bra och min teori som jag tror bergis på: variation i spår (och andra grenar) ger en duktigare spårhund!

När det blivit lite varmare ute så kommer jag att lägga flera hårda spår åt Ester med hjälp av siab. Även nöta på spetsvinklar och hoppas, som sagt, kunna debutera högre spår någon gång under året. Fast framåtsändande behöver vi fortsätta arbeta på. Vilka bruksekipage som tävlar i högre och elit är det som INTE känner till svårigheten i momentet...!?
 
Ester tog upp spåret väldigt bra och spårade faktiskt med ögonen och hade nosen väldigt lågt och analyserade andra människospår som korsade vårt men fortsatte sedan vidare att spåra i Emmys utlagda spår och markerade alla utom en pinne (svag markering där men valde att hoppa över, och då uteblev även godisbelöningen). Ofta är hon lite för ivrig med att fortsätta spåra men hon gjorde ett bra markeringsjobb idag. Jag var rätt nöjd med hennes presentation.
 
Och grädde på moset med spårträningsträff var Emmys underbara kladdkakor! Tror nog jag tog tre bitar... Hahahha!
Här kommer några bilder tagna av Linn & Vita.