2013-03-02
10:41:06

Årets första spårträff
Äntligen har årets första spårträff blivit av, liksom årets första sökträning. Det är inte så himla enkelt att spåra eller söka när det är så pass mycket snö, dels så är spåren synliga - men hunden måste ändå lära sig att inte spåra/söka med ögonen. Och så får de också extra fysträning på köpet (även vi hundförare!). Sökte gjorde vi i skogen vid Länna tillsammans med tre andra figgar och två andra hundar. Ester fick fem figgar och två tomslag som hon svarade på ganska bra. Lite bakslag och ögonspårning men blev bättre efter när jag kallade hem henne och sände om.
Spårträningen blev av i Tyresö tillsammans med ett helt gäng med glada människor och en hel del olika raser, allt från bostonterrier och softcoated wheaten terrier till dobermann och såklart boxrar... =) Emmy och jag la spår åt varandra och jag gav Emmy & Lyra en härlig och nyttig utmaning (och de åt oss oxå...)
Spåret började vid stigen och fortsatte genom smågranar och -tallar, korsades med flera viltspår (ibland parallella med dem), nerför backen, uppför de jättelika snöhögarna som blivit ditforsade av plogbilarna och slutpinnen låg där. Lyra tog spåret väldigt bra och min teori som jag tror bergis på: variation i spår (och andra grenar) ger en duktigare spårhund!

När det blivit lite varmare ute så kommer jag att lägga flera hårda spår åt Ester med hjälp av siab. Även nöta på spetsvinklar och hoppas, som sagt, kunna debutera högre spår någon gång under året. Fast framåtsändande behöver vi fortsätta arbeta på. Vilka bruksekipage som tävlar i högre och elit är det som INTE känner till svårigheten i momentet...!?
 
Ester tog upp spåret väldigt bra och spårade faktiskt med ögonen och hade nosen väldigt lågt och analyserade andra människospår som korsade vårt men fortsatte sedan vidare att spåra i Emmys utlagda spår och markerade alla utom en pinne (svag markering där men valde att hoppa över, och då uteblev även godisbelöningen). Ofta är hon lite för ivrig med att fortsätta spåra men hon gjorde ett bra markeringsjobb idag. Jag var rätt nöjd med hennes presentation.
 
Och grädde på moset med spårträningsträff var Emmys underbara kladdkakor! Tror nog jag tog tre bitar... Hahahha!
Här kommer några bilder tagna av Linn & Vita.


Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: